Operite tikvice i narežite ih na tanke ploške. Posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih lagano ocijedite ili obrišite kuhinjskim papirom.
U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Po želji dodajte malo luka ili češnjaka pa kratko popržite.
Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite, pa pržite dok meso ne dobije lijepu boju i dok tekućina ne ispari (oko 7-10 minuta).
U posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko i kiselo vrhnje. Dodajte sol i papar po ukusu.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U vatrostalnu posudu prvo stavite tanak sloj tikvica, zatim polovicu mesa, pa malo umaka. Ponovite još jednom pa po vrhu pospite krušne mrvice i mješavinu sireva.
Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30-35 minuta, dok vrh ne postane zlatno-smeđi. Pustite musaku da se malo ohladi (5-10 minuta) prije posluživanja.