Musaka od tikvica

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od tikvica by Shutterstock Shutterstock

Domaća tikvica ovog je tjedna u Lidlu snižena 40 posto, mljeveno meso 31 posto, a uz još par sastojaka možete napraviti finu ljetnu musaku od tikvica.

Sastojci

Broj porcija
2
250 gmiješanog mljevenog mesa
100 mlvrhnja za kuhanje
100 mlmlijeka
2 žlicekiselog vrhnja
2 žlicesuncokretovog ulja
4 žlicekrušnih mrvica
100 gmješavine sireva
začini po želji

Priprema

1 Pripremite tikvice

Operite tikvice i narežite ih na tanke ploške. Posolite ih i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih lagano ocijedite ili obrišite kuhinjskim papirom.


2 Ispecite meso

U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Po želji dodajte malo luka ili češnjaka pa kratko popržite.


Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite, pa pržite dok meso ne dobije lijepu boju i dok tekućina ne ispari (oko 7-10 minuta).


3 Napravite umak

U posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko i kiselo vrhnje. Dodajte sol i papar po ukusu.


4 Složite musaku

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U vatrostalnu posudu prvo stavite tanak sloj tikvica, zatim polovicu mesa, pa malo umaka. Ponovite još jednom pa po vrhu pospite krušne mrvice i mješavinu sireva.


5 Ispecite

Stavite musaku u pećnicu i pecite oko 30-35 minuta, dok vrh ne postane zlatno-smeđi. Pustite musaku da se malo ohladi (5-10 minuta) prije posluživanja.