Pileće okruglice u kremastom umaku

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Pileće okruglice u kremastom umaku by Shutterstock Shutterstock

Ove kremaste pileće okruglice savršeno se slažu s tjesteninom, pire krumpirom, rižom ili jednostavno komadom hrskavog kruha za umakanje u slasni umak.

Sastojci

Broj porcija
4

Okruglice

30 gsvježeg peršina
30 gkrušnih mrvica
2 žličicesitno nasjeckanog češnjaka
1jaje
1 žličicasoli
1 prstohvatcrnog papra
680 gmljevene piletine

Umak

3 žlicemaslaca
1 glavicaluka
200 ggljiva po želji
malo soli
malo papra
1 žlicaglatkog brašna
180 mlbijelog vina
2 žličicenasjeckanog češnjaka
180 mltople vode
2grančice svježeg timijana
120 mlvrhnja za kuhanje
2žumanjka

Priprema

Okruglice

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 220°C i postavite rešetku u gornju trećinu. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.


2 Napravite smjesu za okruglice

U velikoj zdjeli pomiješajte peršin, krušne mrvice, češnjak, jaje, sol i papar. Dodajte mljevenu piletinu i lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine.


3 Formirajte okruglice

Vlažnim rukama oblikujte oko 20 okruglica (svaka od otprilike dvije pune žlice smjese) i ravnomjerno ih rasporedite po pripremljenom limu.


4 Ispecite

Pecite 12 do 15 minuta. Nakon toga, prebacite pećnicu na grill funkciju i pecite još 2 do 4 minute dok okruglice ne dobiju zlatno-smeđu boju. Dok se peku, pripremite umak.

Umak

1 Propirjajte luk i gljive

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i gljive te začinite solju i paprom. Dinstajte 5 do 7 minuta, dok luk ne omekša i lagano porumeni.


2 Deglazirajte

Pospite brašno preko povrća i promiješajte. Ulijte bijelo vino i češnjak te postružite dno tave. Kuhajte oko minutu, dok se tekućina ne reducira napola.


3 Dodajte vodu

Dodajte toplu vodu i grančice timijana te pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte otklopljeno oko 5 minuta, dok se umak lagano ne zgusne.


4 Pomiješajte vrhnje i žumanjke

U međuvremenu, u maloj zdjeli umutite vrhnje za kuhanje i žumanjke. Maknite tavu s vatre. Uz neprestano miješanje, polako ulijte smjesu vrhnja i žumanjaka u umak.


5 Začinite po potrebi

Izvadite grančice timijana. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.


6 Umiješajte okruglice

Na kraju dodajte pečene okruglice, promiješajte da se oblože umakom i poslužite ukrašeno svježim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.