Kroasani

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
6h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Kroasani
Ako tražite recept za brzinske kroasane, ovaj recept nije za vas :) Ako tražite recept za najjednostavnije kroasane, ovaj recept nije za vas :) Ovaj recept traži vremena, strpljenja i pažljivu pripremu, ali nagrada su kroasani kakve ne možete kupiti po domaćim pekarnicama.

Sastojci

Broj porcija
6
130 mlvode
7 gkvasca
250 gbrašna
25 gšećera
3 gsoli
150 gmaslaca
1žumanjak
1jaje

Priprema

1. U 125 ml mlake vode razmutite jedan Digo kvas (7 g)
2. U velikoj posudi pomiješajte 250 g brašna (TIP 700), 25 g šećera i 3 g soli. Dodajte rastopljeni kvas, 1 žumanjak i 25 g omekšanog maslaca
3. Izmjesite tijesto, izvaljajte u vrećici za škrinju u pravokutnik 30 x 20 cm i ostavite preko noći u hladnjaku
4. Maslac (125 g) izvaljajte u pravokutnik veličine (20 x 15 cm), stavite ga na polovicu tijesta, preklopite drugom polovicom i razvaljajte
5. Presavinite tijesto u 4 sloja i ostavite u frižideru na sat vremena
6. Razvaljajte tijesto, presavinite ga u 3 sloja i ostavite u frižideru na sat vremena
7. Razvaljajte tijesto i izrežite 6-7 trokuta
8. Trokute namotajte u kroasane
9. Kroasane premažite izmješanim jajem i ostavite na sobnoj temperaturi 2-3h. Kroasani će se dignuti, omekšati i udvostručiti u veličini.
10. Zagrijte pećnicu na 180 C, stavite kroasane i pecite ih oko 20 min.