Domaći ćevapi

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
7min
Ukupno vrijemeUkupno
27min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći ćevapi by Shutterstock Shutterstock
Domaći ćevapi by Shutterstock Shutterstock

Ćevapi u restoranima i pečenjarnicama sve su skuplji, a uz ovaj recept napravite ih kod kuće - bit će jednako ukusni, a jeftiniji. Ovaj recept je otprilike dovoljan za 3-4 osobe, ovisno o veličini ćevapa.

Sastojci

Broj porcija
4
500 gmljevenog mesa (najbolje kombinacija junetine i svinjetine, u omjeru 70% junetine, 30% svinjetine)
1crveni luk
2 režnjačešnjaka
1 žličicasušenog peršina
2 žličicesoli
papar po ukusu
1 žličicaslatke paprike (po želji)
50 mlmineralne vode
1 žličicaulja

Priprema

1 Pomiješajte meso

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso. Dobro promiješajte da se sve ujednači i ostavite sa strane.


2 Nasjeckajte luk i češnjak

Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Luk je bitan za sočnost ćevapa, ali pazite da ga sitno nasjeckate, ili još bolje, sitno naribate da ne ostanu grudice. Luk i češnjak zatim dodajte u meso.


3 Dodajte začine

Dodajte sol, papar, peršin i slatku papriku.


4 Dodajte mineralnu

Dodajte mineralnu vodu (ona daje sočnost i pomaže da meso bude ljepše ujednačeno). Dobro promiješajte sve sastojke rukama i po potrebi dodajte malo ulja. Ako osjetite da je smjesa previše suha, možete dodati još malo vode.


5 Formirajte ćevape

Meso mora biti mekano, ali dovoljno čvrsto da se formiraju ćevapi. S mokrim rukama oblikujte male valjke dužine oko 7-8 cm i debljine oko 2 cm. Potrudite se da ćevapi budu ujednačeni, jer će se tako ravnomjerno peći.


6 Ostavite da odstoji

Smjesa treba odmoriti oko 30 minuta do sat vremena u hladnjaku, kako bi se ćevapi ujednačili i zadržali oblik.


7 Ispecite

Ćevape ispecite na roštilju, no ako vam se žuri, možete ih ispeći i na tavici. Ipak, roštilj je najbolja opcija jer im daje taj karakterističan dimljeni okus. Pecite ih na srednje jakoj vatri 5-7 minuta sa svake strane.


8 Poslužite

Ćevape poslužite u lepinji ili somunu, uz svježe nasjeckani luk, ajvar ili kajmak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.