U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso. Dobro promiješajte da se sve ujednači i ostavite sa strane.
Sitno nasjeckajte crveni luk i češnjak. Luk je bitan za sočnost ćevapa, ali pazite da ga sitno nasjeckate, ili još bolje, sitno naribate da ne ostanu grudice. Luk i češnjak zatim dodajte u meso.
Dodajte sol, papar, peršin i slatku papriku.
Dodajte mineralnu vodu (ona daje sočnost i pomaže da meso bude ljepše ujednačeno). Dobro promiješajte sve sastojke rukama i po potrebi dodajte malo ulja. Ako osjetite da je smjesa previše suha, možete dodati još malo vode.
Meso mora biti mekano, ali dovoljno čvrsto da se formiraju ćevapi. S mokrim rukama oblikujte male valjke dužine oko 7-8 cm i debljine oko 2 cm. Potrudite se da ćevapi budu ujednačeni, jer će se tako ravnomjerno peći.
Smjesa treba odmoriti oko 30 minuta do sat vremena u hladnjaku, kako bi se ćevapi ujednačili i zadržali oblik.
Ćevape ispecite na roštilju, no ako vam se žuri, možete ih ispeći i na tavici. Ipak, roštilj je najbolja opcija jer im daje taj karakterističan dimljeni okus. Pecite ih na srednje jakoj vatri 5-7 minuta sa svake strane.
Ćevape poslužite u lepinji ili somunu, uz svježe nasjeckani luk, ajvar ili kajmak.