Chicken Parmigiana - zapečena piletina na talijanski

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Chicken Parmigiana - zapečena piletina na talijanski by Shutterstock Shutterstock

Chicken Parmigiana, često nazivana i "chicken parm", popularno je jelo talijanske kuhinje, a omiljeno je i u mnogim zapadnim zemljama, poput SAD-a. Jelo se sastoji od pohanog pilećeg fileta koji se prekriva slojem umaka od rajčice i naribanog sira, obično mozzarelle i parmezana, a zatim se peče dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđi.

Sastojci

Broj porcija
4

Piletina

4pileća fileta (oko 150 g svaki)
1jaje
100 gglatkog brašna
100 gkrušnih mrvica
50 gnaribanog parmezana
1 žličicaorigana
1 žličicasoli
½ žličicepapra
ulje za prženje

Marinara umak

400 gpelata
1 glavicacrvenog luka
2 režnjačešnjaka
1 žličicaorigana
1 žličicašećera
1 žlicamaslinovog ulja
sol i papar

Dodatno

200 gmozzarelle narezane na ploške
50 gnaribanog parmezana

Priprema

1 Pripremite marinara umak

U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani češnjak i pržite još minutu dok ne zamiriše.


Umiješajte pelate, origano, šećer, sol i papar. Pustite da umak kuha na laganoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Po želji, umak možete usitniti štapnim mikserom za glatku teksturu.


2 Pripremite piletinu

U jednu posudu stavite brašno, u drugu umućeno jaje, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice, parmezan, origano, sol i papar.


Svaki pileći file prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, a na kraju u smjesu od krušnih mrvica i parmezana. Pritisnite lagano da se mrvice dobro zalijepe.


U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite pileće filete po 3-4 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi. Zatim ih stavite na papirnati ručnik da se ocijede, a zatim ih složite na dno vatrostalne posude.


3 Složite jelo

Preko svakog fileta ravnomjerno nanesite marinara umak, a zatim stavite ploške mozzarelle i pospite s parmezanom.


Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i zapecite 10-15 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi.


4 Poslužite

Jelo poslužite toplo, uz tjesteninu po izboru.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.