Domaće rajčice (što zrelije i crvenije - to bolje) operite i stavite u veliki lonac zajedno s 300 ml hladne vode. Stavite na vatru da voda zakuha i ostavite rajčice nekoliko minuta u toj vodi.
Procijedite vodu i ostavite rajčice u cjedilu minimalno 2 sata da se voda iz njih iscijedi (najbolje preko noći). Što se više vode iscijedi, manje će vam vremena biti potrebno za kuhanje.
Procijeđene rajčice usitnite štapnim mikserom, a nakon toga kroz pasirku kako biste odstranili kožu i koštice rajčice.
Na maslinovom ulju stavite dinstati na sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte mu propasirane rajčice i sol.
Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte šećer i na sitno nasjeckani bosiljak i peršin.
Na kraju kuhanja dodajte još malo maslinovog ulja i to je to. Šalšu možete iskoristiti u kombinaciji s tjesteninom ili zamrznuti i koristiti kao dodatak varivima ili umacima.