Domaća šalša

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5h
Ukupno vrijemeUkupno
5h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Domaća šalša  by Zrinka Janković Zrinka Janković

Sezona je rajčica i pravo vrijeme za napraviti domaću šalšu, koju možete iskoristiti u hrpi jela, a jedan recept za domaću šalšu pronašli smo i u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?


"Treba vam vremena za ovaj recept, ali vrijedi svake minute", napisala je autorica recepta Zrinka Janković. Njezin recept donosimo u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
5
3 kgdomaćih rajčica
300 mlvode
2 glavicečešnjaka
bosiljak
2 žličicešećera
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema

1 Prokuhajte rajčice

Domaće rajčice (što zrelije i crvenije - to bolje) operite i stavite u veliki lonac zajedno s 300 ml hladne vode. Stavite na vatru da voda zakuha i ostavite rajčice nekoliko minuta u toj vodi.


2 Ostavite da se ocijede

Procijedite vodu i ostavite rajčice u cjedilu minimalno 2 sata da se voda iz njih iscijedi (najbolje preko noći). Što se više vode iscijedi, manje će vam vremena biti potrebno za kuhanje.


3 Usitnite ih

Procijeđene rajčice usitnite štapnim mikserom, a nakon toga kroz pasirku kako biste odstranili kožu i koštice rajčice.


4 Prodinstajte češnjak

Na maslinovom ulju stavite dinstati na sitno narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše, dodajte mu propasirane rajčice i sol.


5 Kuhajte rajčice

Kuhajte na laganoj vatri 2 do 3 sata uz povremeno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte šećer i na sitno nasjeckani bosiljak i peršin.


6 Dovršite

Na kraju kuhanja dodajte još malo maslinovog ulja i to je to. Šalšu možete iskoristiti u kombinaciji s tjesteninom ili zamrznuti i koristiti kao dodatak varivima ili umacima.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.