Umak od pečenja

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
15min
KompliciranostTežina
Cijena
Umak od pečenja by Shutterstock Shutterstock
Umak od pečenja by Shutterstock Shutterstock

Umaci od pečenja ne moraju biti rezervirani samo za blagdane i to nikako ne moraju biti oni kupovni iz staklenke ili pripremljeni iz vrećice, a ovaj umak od piletine toliko je dobar da ćete ga poželjeti poslužiti uz apsolutno sve.

Sastojci

Broj porcija
8
sokovi od pečenja jednog pileta (od otprilike 2.2 kg)
480 mlpilećeg temeljca
biljno ulje ili otopljeni maslac po potrebi
30 gglatkog brašna
sol i papar po želji

Priprema

1 Procijedite sok od pečenja

Kada je piletina pečena, izvadite je iz posude i ostavite sa strane. Sokove koji su ostali u posudi za pečenje prelijte u vatrostalnu zdjelu kroz gusto sito.


2 Odvojite masnoću

Pustite procijeđene sokove da odstoje desetak minuta kako bi se masnoća podigla na vrh. Žlicom odvojite masnoću. Trebat će vam oko 60 ml masnoće.


Ako imate viška, bacite ga, a ako imate manje, dodajte ulje ili otopljeni maslac do potrebne količine.


3 Dodajte temeljac ako je potrebno

Izmjerite preostale sokove od pečenja. Trebat će vam oko 480 ml tekućine. Ako je potrebno, dodajte pileći temeljac do te količine.


4 Napravite zapršku

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte 60 ml odvojene masnoće. Pjenjačom umiješajte brašno i kuhajte 2 do 4 minute, dok smjesa ne dobije lagano zlatnu boju.


5 Dodajte sokove i temeljac

Postupno ulijevajte smjesu sokova i temeljca u zapršku, neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.


Pustite da umak prokuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte 2 do 4 minute, dok se ne zgusne do željene gustoće.


6 Kušajte i poslužite

Kušajte umak te ga po potrebi začinite soli i paprom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.