Kada je piletina pečena, izvadite je iz posude i ostavite sa strane. Sokove koji su ostali u posudi za pečenje prelijte u vatrostalnu zdjelu kroz gusto sito.
Pustite procijeđene sokove da odstoje desetak minuta kako bi se masnoća podigla na vrh. Žlicom odvojite masnoću. Trebat će vam oko 60 ml masnoće.
Ako imate viška, bacite ga, a ako imate manje, dodajte ulje ili otopljeni maslac do potrebne količine.
Izmjerite preostale sokove od pečenja. Trebat će vam oko 480 ml tekućine. Ako je potrebno, dodajte pileći temeljac do te količine.
U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte 60 ml odvojene masnoće. Pjenjačom umiješajte brašno i kuhajte 2 do 4 minute, dok smjesa ne dobije lagano zlatnu boju.
Postupno ulijevajte smjesu sokova i temeljca u zapršku, neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
Pustite da umak prokuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte 2 do 4 minute, dok se ne zgusne do željene gustoće.
Kušajte umak te ga po potrebi začinite soli i paprom.