Biskvitni kolač sa šljivama i bademima

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Biskvitni kolač sa šljivama i bademima  by Shutterstock Shutterstock

Sočan, mekan i mirisan – ovaj biskvitni kolač sa šljivama i bademima savršen je primjer jednostavnog deserta koji izgleda elegantno, a priprema se bez puno truda. Slatkoća zrelih šljiva u kombinaciji s blagom orašastom notom badema daje mu posebnu aromu, dok listići badema na vrhu stvaraju lagano hrskavu koricu.

Sastojci

Broj porcija
10
200 gglatkog brašna
50 gbademovog brašna
2 žličicepraška za pecivo
1 prstohvatsoli
120 g maslaca sobne temperature
150 gšećera
3jaja
1 žličicaekstrakta vanilije
120 mlmlijeka
10zrelih šljiva
30 glistića badema
2 žlicesmeđeg šećera (za posipanje po vrhu)

Priprema

1 Pripremite kalup

Kalup za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 180 °C.


2 Napravite biskvit

U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i sol.


U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno, zatim vaniliju.


Naizmjenično umiješajte suhe sastojke i mokre sastojke uz dodavanje mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.


3 Složite kolač

Tijesto rasporedite u pripremljeni kalup. Na vrh složite šljive prerezane na polovice ili četvrtine (rezanom stranom prema gore) i lagano ih utisnite.


Pospite listićima badema i, po želji, smeđim šećerom za dodatnu karamelizaciju.


4 Ispecite

Pecite 40–50 minuta, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


5 Ohladite i poslužite

Ostavite kolač da se hladi 10–15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i poslužite mlakog ili ohlađenog.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.