Krem juha od batata

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Krem juha od batata by Shutterstock Shutterstock

Topla, kremasta juha od batata i mrkve savršen je izbor kada poželite lagano, ali hranjivo jelo koje grije iznutra. Batat svojom prirodnom slatkoćom i bogatstvom vitamina daje posebnu punoću okusa, dok mrkva donosi svježinu i blagu aromu.

Sastojci

Broj porcija
4
400 gbatata
3mrkve
1 glavicaluka
2 režnjačešnjaka
1 žlicamaslinovog ulja
1 lpovrtnog temeljca
½ žličicekurkume
sol i papar po ukusu
100 mlvrhnja za kuhanje
svježi peršin za posipanje

Priprema

1 Ogulite povrće

Najprije ogulite batat i mrkvu te ih narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.


2 Propirjajte luk i češnjak

U loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast. Potom umiješajte češnjak i kratko ga propirjajte.


3 Dodajte mrkvu i batat

Ubacite mrkvu i batat, promiješajte te ostavite povrće da se lagano prodinsta nekoliko minuta.


4 Začinite

Začinite kurkumom, posolite i popaprite prema svom ukusu, a zatim ulijte povrtni temeljac. Kuhajte 20–25 minuta, odnosno dok povrće potpuno ne omekša.


5 Izblendajte

Kada je povrće kuhano, usitnite juhu štapnim mikserom ili blenderom dok ne postane potpuno kremasta.


6 Dodajte vrhnje za kuhanje

Dodajte vrhnje za kuhanje, lagano promiješajte i kratko prokuhajte još 2 minute. Po potrebi dodatno začinite.


7 Poslužite

Juhu poslužite toplu, ukrašenu svježim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.