Biskvit od vanilije

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Biskvit od vanilije by Shutterstock Shutterstock

Posut sitnim slojem šećera na vrhu, ovaj biskvit nije samo savršen sam po sebi uz šalicu kave ili čaja, već je i izvrsna osnova za svaku svečanu tortu. Ovaj recept će vam omogućiti da pripremite biskvit dovoljno debeo da ga možete prerezati na pola i nadjenuti po želji - s kremom, voćem ili džemom.

Sastojci

Broj porcija
12
5jaja
150 gšećera
1vanilin šećer (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
150 gglatkog brašna
1prašak za pecivo
1 prstohvatsoli
2 žlicemlijeka
50 gotopljenog maslaca
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1 Pripremite kalup

Zagrijte pećnicu na 180 °C (pečenje s gornjim i donjim grijačem). Okrugli kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje, a rubove lagano premažite maslacem i pospite brašnom.


2 Miksajte jaja i šećer

U većoj zdjeli mikserom umutite jaja, šećer i vanilin šećer 5-7 minuta, dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta.


3 Dodajte suhe sastojke

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suhe sastojke lagano umiješajte u smjesu jaja - najbolje špatulom ili na najnižoj brzini miksera.


4 Umiješajte maslac i mlijeko

Dodajte otopljeni maslac i mlijeko te kratko promiješajte dok se sve ne sjedini. Smjesa treba biti glatka i prozračna.


5 Pecite biskvit

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i stavite peći 35-40 minuta, dok biskvit ne poprimi zlatnu boju i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha.


6 Ohladite i pospite šećerom

Ostavite biskvit da se ohladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi. Kad je hladan, pospite ga šećerom u prahu.

Napomena

Ako planirate od biskvita raditi tortu, najbolje je pripremiti ga dan ranije. Kad se potpuno ohladi, prerežite ga na pola i nadjenite kremom ili voćem po želji - tako će se lakše rezati i biti još ukusniji.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.