Slatko kiseli ručak

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Slatko kiseli ručak
Slatko kiseli ručak
Slatko kiseli ručak
Slatko kiseli ručak
Ovaj recept. Apsolutni hit. Jedan od mojih top 5. Ne bih ga ni kuhali da nisam naletila na teglicu gotove varijante. Pa si misliš, ako je teglica tako fina, ja to mogu još bolje spremiti. I bi tako. Ako si ljubitelj slatko kisele kombinacije, ovaj recept moraš probati. Uz ovo mi jelo riža najbolje odgovara , pa sam i njen proces kuhanja opisala. Kao da je nauka, al nek se nađe, a evo i zašto. Kad sam bila mala mrzila sam jesti rižu. Tu ljepljivu masu. Skuhanu u vodi i procijeđenu. Tada sam mislila da to tako mora biti. Na taj način je rižu kuhala moja majka, inače vrhunska kuharica, ali riža joj nije bila jača strana. Uglavnom, ja odrasla i našla muža koji mi je pokazao kako se ta namirnica zapravo kuha. I eto, riža postala neizostavna namirnica u mojoj kuhinji. Sretno s kuhanjem.

Sastojci

Broj porcija
5

Povrće

1tikvica
1crvena paprika
2mrkve

Riža

1 žlicaekstra djevičansko kokos ulja, ili nekog drugog
200 griže
1 žličicakumin sjemenki
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Cvjetača

20 gbrašna
20 gkukuruznih mrvica
2 žlicekukuruznog škroba (može i jaje)
6 žlicarižinog mlijeka (ili obično)
Prstohvat soli
Papar, po ukusu
Kumin, po ukusu

Umak

300 mlvode
200 mlpasirane rajčice ili domaćeg paradajz sosa
3 žlicerižinog octa
3 žlicesoja umaka
2 žlicekukuruznog škroba
2 žliceagava sirupa (ili neki drugi)
Sol, po ukusu
Dimljena crvena paprika, po ukusu
Chili, po ukusu

Priprema

1) SKUHATI RIŽU
Rastopiti žlicu ulja u lonac i staviti rižu. Kad riža popije ulje uliti vodu. Meni je pravilo kuhanja riže omjer 1:2, tj. riže na duplo toliko vode. Posoliti i poklopiti. Kad voda krene kuhati staviti na srednju vatru. Povremeno pomiješati sve dok voda ne ispari. Staviti kumin u sjemenu i pomiješati. Maknuti s vatre.
2) PRIPREMITI CVJETAČU
U 3 odvojene posude staviti:
Brašno
Smjesu kukuruznog škroba i mlijeka (može i jajce s običnim mlijekom)
Krušne mrvice i začiniti ih sa soli, paprom i kuminom
Cvjetaču narezati na manje komadiće, da jedna čini otprilike zalogaj. I svaku uvaljati prvo u brašno, pa u škrob i na kraju u krušne mrvice.
Na lim za pečenje staviti masni papir i poslagati cvjetaču. Peći u pećnici na 220°C cca 20 min. Izvaditi kad dobiju brončanu boju.
SMJESA ZA UMAK
U posudu uliti vodu, paradajz sos, sirup, ocat, soja sos. U posebnu zdjelu staviti škrob i pomiješati ga s par žlica vode, i sjediniti s ostalim sastojcima.
U zagrijanu tavu staviti luk. Dinstati. Dodati mrkvu i kroz par minuta crvenu papriku. Povremeno podlijevati s mrvicu vode. Bolje da se zapeče, nego da se skuha. Posljednja dolazi tikvica, ubaciti i to. Sve zajedno dinstati dok povrće ne bude pečeno onako kako vam paše.
Uliti u tavu s povrćem pripremljenu smjesu sosa i miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Ubaciti pečenu cvjetaču u tavu i dobro promiješati da upije sos.
Poslužiti uz rižu, salatu i čašu vina.