Zagrijte 1 žlicu ulja u vrlo velikoj i dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i kobasicu i dinstajte 5-7 minuta uz povremeno miješanje dok piletina ne bude pečena i kobasica lagano porumeni. Prebacite na čisti tanjur i ostavite sa strane.
U tavu dodajte preostale 2 žlice ulja. Dodajte papriku, celer, jalapeño papričicu, luk i češnjak. Dinstajte 6 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša.
Dodajte zgnječenu rajčicu, pileći temeljac, rižu i začine te promiješajte da se sjedini. Nastavite kuhati dok smjesa ne zavrije. Zatim smanjite vatru na nižu temperaturu, poklopite i pustite da krčka oko 25-30 minuta riža ne bude gotovo kuhana, miješajući svakih 5 minuta pazeći da riža ne zagori.
Dodajte kozice i promiješajte. Kuhajte i dalje, povremeno miješajući, dok kozice ne budu kuhane i postanu ružičaste. Umiješajte piletinu i kobasice, izvadite lovorov list i bacite.
Po potrebi začinite jambalayu solju, paprom i začinom Cajun. Maknite s vatre.
Poslužite toplo uz dekoracije po želji. Možete čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 3 dana.