Najbolja Jambalaya

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Najbolja Jambalaya by Shutterstock Shutterstock
Ova jambalaya s piletinom, škampima i kobasicom puna je živahnih i odvažnih okusa. Ovaj ukusan i jednostavan recept možete pripremiti u bilo koje doba u godini!

Sastojci

Broj porcija
6
3 žlicemaslinovog ulja
2 komada pilećih prsa, bez kostiju i kože, izrezana na komadiće
1 kgkobasice, tanko narezane na kolutiće
3male paprike, narezane na kockice (žuta, zelena i crvena)
2 štapićacelera, narezanog na kockice
1jalapeño paprika ili neka druga chilli paprika, očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
1luk, narezan na kockice
4 češnjačešnjaka, protisnuta
1 limenkarajčice
700 mlpilećeg temeljca
300 gnekuhane bijele riže dugog zrna
2 žlicezačina Cajun
1 žličicasušene majčine dušice, drobljene
¼ žličicekajenskog papra
1lovorov list
1 kgočišćenih kozica
krupna sol
svježe mljeveni crni papar
nasjeckani svježi peršin, tanko narezani zeleni luk, ljuti umak za dekoraciju, po ukusu

Priprema

1 Pripremite piletinu i kobasicu

Zagrijte 1 žlicu ulja u vrlo velikoj i dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i kobasicu i dinstajte 5-7 minuta uz povremeno miješanje dok piletina ne bude pečena i kobasica lagano porumeni. Prebacite na čisti tanjur i ostavite sa strane.


2 Pripremite povrće

U tavu dodajte preostale 2 žlice ulja. Dodajte papriku, celer, jalapeño papričicu, luk i češnjak. Dinstajte 6 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša.


3 Pripremite rižu

Dodajte zgnječenu rajčicu, pileći temeljac, rižu i začine te promiješajte da se sjedini. Nastavite kuhati dok smjesa ne zavrije. Zatim smanjite vatru na nižu temperaturu, poklopite i pustite da krčka oko 25-30 minuta riža ne bude gotovo kuhana, miješajući svakih 5 minuta pazeći da riža ne zagori.


4 Dodajte kozice 

Dodajte kozice i promiješajte. Kuhajte i dalje, povremeno miješajući, dok kozice ne budu kuhane i postanu ružičaste. Umiješajte piletinu i kobasice, izvadite lovorov list i bacite.


5 začinite

Po potrebi začinite jambalayu solju, paprom i začinom Cajun. Maknite s vatre.


6 Poslužite

Poslužite toplo uz dekoracije po želji. Možete čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do 3 dana.

Napomena

Ako volite jače začinjenu jambalayu dodajte više chilli papričice, a ukoliko ne volite ljuto izbacite chilli papričicu. Domaći cajun začin: 2 1/2 žlice paprike, 2 žlice soli, 2 žlice praha češnjaka, 1 žlica crnog papra,1 žlica luka u prahu, 1 žlica kajenske paprike, 1 žlica suhog origana, 1 žlica sušenog timijana.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.