Najbolje lasagne bolognese

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Najbolje lasagne bolognese by 123rf 123rf

Jedno od najdražih jela na svijetu, lasagne bolognese možete pripremiti kod kuće i bit će uz bok onima iz poznatih restorana. Poigrajte se začinima, dodajte još povrća u umak od mesa ili ih pripremite striktno po receptu i sigurno nećete požaliti.

Sastojci

Broj porcija
6

Bolognese umak

5 žlicamaslinovog ulja
1crveni luk
1mrkva
750 gmljevene junetine
200 mlcrnog vina
500 mlpasirane rajčice
500 mlvode ili temeljca
sušeni bosiljak
sol i papar

Beschamel umak

50 gmaslaca
4 žliceglatkog brašna
1 lmlijeka
sol

Slaganje

500 gsvježih listova za lazanje

Priprema

1. Skuhajte bolognese umak

Na ulju dinstajte nasjeckano povrće, dodajte meso, pustite da se uz miješanje zapeče sa svih strana, pa podlijte vinom, dodajte rajčicu, vodu i začine.


Uz povremeno miješanje kuhajte oko 45 minuta u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri.


Neka umak bude dosta tekuć, listovi za lazanje će upiti tekućinu tijekom pečenja.

2. Skuhajte beschamel umak

Maslac rastopite, dodajte brašno, uz miješanje prepržite brašno oko minutu, dodajte mlijeko (zagrijano, ali ako vam se ne da još i to raditi, ne trebate) i sol.


Miješajte pjenjačom da nestanu eventualne grudice, pa ugasite vatru kad zakuha.

3. Složite ih i idu na pečenje

U vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 25 cm x 40 cm stavite malo beschamela. Na to listove za lazanje, tako da napravite sloj koji ćete opet preliti s malo beschamela i bolognese umaka.


Taj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Dakle - listovi, beschamel, bolognese.


Na vrhu treba biti samo beschamel, a možete posipati ribanim sirom ili parmezanom ako želite.


Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 45 minuta. Dobit će hrskavu koricu. Prije jela ih pustite da se prohlade, oko 15 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.