Cantuccini

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Cantuccini by Shutterstock Shutterstock
Cantuccini by Shutterstock Shutterstock

Cantuccini su talijanski hrskavi keksi koje svi radno jedemo, a mi vam donosimo recept kako da ih pripremite. Keksi se peku u dva navrata i upravo to ih čini hrskavima. U Italiji se poslužuju uz vino, no idealno pašu i uz šalicu čaja ili kave. 


Sastojci

Broj porcija
10
350 gglatkog brašna
½ žličicesoli
1 žličicapraška za pecivo
180 gšećera
2vanilin šećera
60 gmaslaca, rastopljenog
30 mlamaretta ili ruma
2jaja
150 gbadema

Priprema

1 Pomiješajte suhe sastojke

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, šećere i limunovu koricu. 


2 Dodajte mokre sastojke

Napravite malu udubinu pa dodajte rastopljeni maslac, jaja i Amaretto ili rum. Rukama umijesite tijesto, no možete i mikserom. Tijesto mora biti jako ljepljivo.


Dodajte i bademe koji mogu bili grubo narezani ili cijeli. Miješajte dok se bademi ravnomjerno ne rasporede po tijestu. 


3 Ohladite

Ruke lagano pobrašnite pa tijesto formirajte u kuglu, prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. 


4 Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a tijesto izvadite iz hladnjaka.


5 Oblikujte

Pobrašnite radnu površinu i smjesu podijelite na 4 dijela, a ako želite da keksi budu veći i deblji smjesu podijelite na dva dijela. Svaki dio oblikujte u duguljasti obliku poput kruha.


Lagano ih pritisnite dlanom i formirajte rukama da budu plosnate i ravnih linija. Pripazite da budu otprilike visine 5 cm. Dobiveno i formirano tijesto prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. 


6 Pecite

Prvo ih pecite 25 do 30 minuta, a kada su na dodir tvrdi, izvadite ih iz pećnice i ostavite kratko da se ohlade. Narežite ih ukoso na šnite debljine 1 cm, oblikom će podsjećati na bruskete.


Poslažite na rešetku od pećnice i smanjite ju na 150 stupnjeva. Ostanite blizu pećnice i povremeno ih okrenite, gotovi su kad postanu tvrdi kao dvopek i dobiju zlatno smeđu boju. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.