Brioche kruh

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Brioche kruh by Shutterstock Shutterstock

Francuski slatki kruh brioche dobio je ime po siru brie koji se nekada koristio za njegovu izradu. Recepata za brioche kruh i peciva ima na tisuće, a svima im je zajednička jedna stvar postići što bolju mekoću kruha s maslacem.

Sastojci

Broj porcija
6
15 šalica + 10 žlicabrašna
svježeg kvasca
35 mlmlijeka
malo soli
3 šalice + 2 žlicešećera u prahu
3jaja
120 gomekšanog maslaca
1žumanjak za premazivanje

Priprema

1 Pustite kvasac da se digne

U zdjelicu stavite žlicu brašna, žlicu šećera, malo mlakog mlijeka i svježi kvasac. Poklopite tanjurićem i stavite na toplo mjesto da se kvasac digne.


2 Umijesite tijesto

Posolite preostalo brašno i dodajte mu šećer, jaja i mlijeko s kvascem. Umijesite tijesto i zatim malo po malo dodajte maslac.


U ovoj fazi tijesto je jako ljepljivo i čini vam se da nema šanse da ćete ga umijesiti, ali to je normalno pa samo nastavite dodajući još brašna po malo sve dok ne dobijete tijesto koje je glatko i kojim se može rukovati.


3 Ostavite tijesto da se diže

Stavite tijesto u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže cca 1 sat dok ne udvostruči volumen.


Zatim ga premijesite, podijelite na 2 dijela i stavite u dobro namašćen i pobrašnjen kalup i opet ostavite da se diže od pola sata do sat i pol (ovisno o temperaturi u prostoriji).


4 Ispecite kruh

Ugrijte pećnicu na 180ºC. Premažite brioche žumanjkom. Pecite 45 minuta (nakon 15 min na vrh možete staviti papir za pečenje ili aluminijsku foliju da brioche ne pocrni).

Napomena

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.