Suhi kruh natrgajte na manje komadiće, smjestite u zdjelu i prelijte ih mlijekom. Ostavite da se namaču oko 10 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Sitno nasjeckajte luk i peršin. U tavi zagrijte ulje. Dodajte luk i peršin pa dinstajte dok luk ne omekša.
U većoj zdjeli pomiješajte meso, luk i peršin, namočeni kruh, jaje, sol, papar i mažuran. Po potrebi dodajte krušne mrvice kako bi se smjesa bolje povezala. Oblikujte smjesu u štrucu.
Nauljite kalup za pečenje i smjestite štrucu. U kalup ulijte četvrtinu temeljca. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 50-60 minuta.
Svakih 15 minuta provjerite je li u kalupu ostalo još temeljca. Ako nije, prelijte po štruci.
Pečenu štrucu narežite, prelijte preostalom tekućinom od pečenja i pospite svježim peršinom. Poslužite uz pire krumpir.
Čim počnete s pripremom mesne štruce, stavite kuhati krumpir u posoljenoj vodi. Skuhanom krumpiru ogulite koru i zgnječite ga dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte vruće mlijeko, omekšali maslac, ribani muškatni oraščić, sol i papar. Povežite sve sastojke gnječilicom za pire.