Topa

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
15min
KompliciranostTežina
Cijena
Topa by Lamija Trešnjo Muharemi Lamija Trešnjo Muharemi

Topa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara, dio je same tradicije Sarajeva. Sastojci koji se stavljaju u topu ovise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično se stavlja mladi, stari i dimljeni sir, maslac i kajmak. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri i zbog toga je jelo dobilo naziv topa.

Sastojci

Broj porcija
2
2 žlicemladog sira
1 žlicakajmaka ili milerama
1 žlicamaslaca
1 žlicanaribanog dimljenog sira
1jaje
1 žličicasoli

Priprema

1Otopite maslac i sir

Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mladi sir i kajmak.


2Prokuhajte, dodajte jaje

Kuhajte na srednje jakoj temperaturi 4-5 minuta. Posolite i dodajte umućeno jaje, izmiješajte i na kraju dodajte naribani dimljeni sir.


3Poslužite toplu

Topu poslužite toplu uz tople somune.

Lamija Trešnjo Muharemi
Lamija Trešnjo Muharemi