Topa je specifična za Sarajevo gdje je neizostavan dio iftara, dio je same tradicije Sarajeva. Sastojci koji se stavljaju u topu ovise od osobe do osobe. Masnoća, kajmak i više vrsta sira su osnovni sastojci tope. Obično se stavlja mladi, stari i dimljeni sir, maslac i kajmak. Svi sastojci se "tope" na laganoj vatri i zbog toga je jelo dobilo naziv topa.
Sastojci
Broj porcija
2
2 žlicemladog sira
1 žlicakajmaka ili milerama
1 žlicamaslaca
1 žlicanaribanog dimljenog sira
1jaje
1 žličicasoli
Priprema
1Otopite maslac i sir
Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mladi sir i kajmak.
2Prokuhajte, dodajte jaje
Kuhajte na srednje jakoj temperaturi 4-5 minuta. Posolite i dodajte umućeno jaje, izmiješajte i na kraju dodajte naribani dimljeni sir.