Inćune očistite, odvojite glavu i izvadite utrobu. Dobro ih operite u hladnoj vodi (po mogućnosti da u vodi bude leda) te odvojite od srednje kosti da dobijete dva filea.
Ribu posložite s kožom prema dolje u posudu kojoj ste dno prekrili svježe mljevenim paprom, kaduljom i kamilicom. Važno je da se fileti ne preklapaju.
Prelijte sokom limuna i kvasinom, ako želite da malo popliva, dodajte hladne vode. Tako pripremljenu ribu pokrijte plastičnom folijom tako da bude što manje zraka.
Marinirajte je na 4°C do 6°C do 12 sati. Riba će pobijeliti. Zatim je izvadite i dobro posušite te posložite u teglu koju ste sterilizirali 15 minuta u pećnici na 100°C. Potom nadolijte sjemeno ulje do vrha, pa dodajte ružmarin ili peperončino.
Ovako pripremljenu ribu prilikom serviranja ocijedite, složite na tanjur, pa začinite maslinovim uljem, kvasinom, cvijetom soli, kaparima i maslinama.
U zadnje vrijeme treba voditi računa o parazitu Anisakis simplex koji se nalazi u plavoj ribi, pa chef Vjekoslav Grgantov savjetuje da se riba koja će se marinirati – tj. konzumirati bez termičke obrade stavi u zamrzivač na -20°C do 72 sata.