Marinirani inćuni

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Marinirani inćuni
Marinirani inćuni
Marinirani inćuni
Inćun je uvijek imao posebno mjesto i u moru, i u mreži, i u brodu, i u kuhinji, sva ljepota morskih dubina otkrivala se u njegovom snažnom, a opet topljivom mesu! Naravno kao u svakoj štoriji i u ovoj o mora biti malo gorčine. Za razliku od srdele, inćun vjerojatno zbog razočaranja i ljutnje što zadnja svjetlost koju je vidio nije bila svjetlost ljubavi, u svojoj utrobi odmah iza škrga ima malu kesu koja drži svu gorčinu i ljutnju dubokih mora. Zato prilikom pripreme sve ricete o inćunima počinju njezinim i uklanjanjem utrobe. Ovo vrime je idealno da kušamo inćune marinirane u kvasini s našim autohtonim biljem ili skuvane u limunovom soku kako su to radili naši stari da se riba sačuva od propadanja. Možete dodati i nešto svoje jer gastronomija nije Sveto pismo. Inćune ovako ne pravimo zbog potrebe jer danas imamo hladnjake i druga čuda, već iz pukog gušta!

Sastojci

Broj porcija
10
500 ginćuna
1limun - sok
25 mlkvasine (octa)
1 prstohvatpapra
ružmarin
peperoncino
1 prstohvatsuhe kamilice
3listića kadulje
250 mlsjemenog ulja
cvijet soli
25 mlmaslinovog ulja

Priprema

1 Očistite

Inćune očistite, odvojite glavu i izvadite utrobu. Dobro ih operite u hladnoj vodi (po mogućnosti da u vodi bude leda) te odvojite od srednje kosti da dobijete dva filea.


2 Stavite u posudu

Ribu posložite s kožom prema dolje u posudu kojoj ste dno prekrili svježe mljevenim paprom, kaduljom i kamilicom. Važno je da se fileti ne preklapaju.


Prelijte sokom limuna i kvasinom, ako želite da malo popliva, dodajte hladne vode. Tako pripremljenu ribu pokrijte plastičnom folijom tako da bude što manje zraka.


3 Marinirajte

Marinirajte je na 4°C do 6°C do 12 sati. Riba će pobijeliti. Zatim je izvadite i dobro posušite te posložite u teglu koju ste sterilizirali 15 minuta u pećnici na 100°C. Potom nadolijte sjemeno ulje do vrha, pa dodajte ružmarin ili peperončino.


4 Poslužite

Ovako pripremljenu ribu prilikom serviranja ocijedite, složite na tanjur, pa začinite maslinovim uljem, kvasinom, cvijetom soli, kaparima i maslinama.


5 Savjet

U zadnje vrijeme treba voditi računa o parazitu Anisakis simplex koji se nalazi u plavoj ribi, pa chef Vjekoslav Grgantov savjetuje da se riba koja će se marinirati – tj. konzumirati bez termičke obrade stavi u zamrzivač na -20°C do 72 sata.

Vjekoslav Grgantov
Vjekoslav Grgantov