Ciganska salata

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Ciganska salata by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalna ciganska salata priprema se od graha, rajčice i paprike. Brzo je gotova, a najviše vremena će vam trebati za kuhanje graha. Ako nemate vremena možete koristiti i grah iz konzerve koji je već termički obrađen i potrebno ga je samo oprati i ocijediti.

Sastojci

Broj porcija
12
1,5 kgsuhog graha
3 kgpaprike
3 kgrajčice
200 mlsuncokretovog ulja
200 mlvinskog octa
2 žlicesoli
1 žlicašećera
papar

Priprema

1Skuhajte grah

Grah operite i stavite ga u posudu s vodom i kuhajte dok ne omekša. Potrebno ga je kuhati oko sat i pol, ali pazite da se ne prekuha i raspadne. Nakon što se skuhao, procijedite ga i malo ohladite.


2Pripremite paprike i rajčicu

Paprike operite i narežite na kockice. Rajčicu operite i narežite na kockice.


3Prodinstajte paprike i rajčicu

U posudu ulijte suncokretovo ulje i vinski ocat, stavite na štednjak na laganu vatru. Dodajte papriku i rajčicu, kuhajte dok se paprika i rajčica ne omekšaju i ne zgusnu.


4Dodajte grah i ostale sastojke

U smjesu dodajte kuhani grah, sol, šećer i papar. Sve sastojke dobro izmiješajte. Smjesu kuhajte oko 1-2 minute i nakon toga posudu maknite sa štednjaka.


5Ulijte u staklenke

Cigansku salatu ulijte u sterilizirane staklenke te ih zatvorite. Pokrijte ih s pamučnom krpom i ostavite da se ohlade. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.