Kukuruzna zlevanka

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Kukuruzna zlevanka by Shutterstock Shutterstock

Kukuruzna zlevanka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Naziv je dobila po tome što se svi sastojci pomiješaju, a potom izliju u lim za pečenje. Za pripremu trebate samo par dostupnih sastojaka koji se uvijek mogu naći u hladnjaku. Zlevanku možete poslužiti toplu ili hladnu, nadjevenu pekmezom, ali i kiselim vrhnjem, no koju god da varijantu izaberete vjerujemo da vas neće razočarati okusom!

Sastojci

Broj porcija
10
4jaja
200 gšećera
300 mlulja
200 gkukuruznog brašna
140 gpalente
340 g glatkog brašna
400 mlmlijeka
20 gvanilin šećera
12 gpraška za pecivo
300 gpekmeza od šljiva
300 gkiselog vrhnja

Priprema

1 Izmiksajte sastojke

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva te mikserom izmiješajte sve sastojke osim pekmeza i vrhnja.


2 Izlijte u lim za pečenje

Dobivenu smjesu za zlevanku izlijte u malo dublji lim za pečenje, kojeg ste premazali s malo maslaca, te žlicom dodajte pekmez i vrhnje te pri tome nemojte škrtariti.


3 Pecite

Zlevanku ubacite u pećnicu te ju pecite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Čačkalicom vrlo lako možete provjeriti je li pečena tako da ju zabodete u sredinu – ako izađe čista i suha, vaša je slastica pečena.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.