Uključite postavke roštilja na vašoj pećnici i zagrijte ga na 260 stupnjeva.
Grill tavu ili lim za pečenje obložite aluminijskom folijom i lagano nauljite. Složite komade ribe s kožom prema dolje tako da se ne dodiruju, a zatim ih lagano utrljajte s malo ulja i posolite.
Pecite ribu 20 cm od roštilja, oko 8-10 minuta (manje ako su komadi ribe tanji), dok površina ne postane lagano hrskava i mrljasto zlatno smeđa. Maknite s vatre.
Krastavac ogulite i prepolovite po dužini. Čajnom žličicom sastružite i odbacite sjemenkastu jezgru. Krastavac narežite na ploške debljine olovke i stavite u zdjelu.
Avokado prepolovite, očistite od koštica i ogulite te ga narežite na deblje ploške.
Dodajte ih krastavcu, ali nemojte još miješati.
Zatim dodajte bosiljak i listiće korijandera. (Veće listove je najbolje natrgati ili narezati.)
Ulijte maslinovo ulje u posudu blendera i dodajte dobar prstohvat soli.
Iscijedite sok od limete i dodajte malo svježe mljevenog papra.
Dodajte listove bosiljka i mente i ledenu vodu i usitnite u gust preljev.
Prelijte preko avokada i krastavaca, lagano miješajući i pazeći da se avokado ne zgnječi.
Toplog lososa nalomite na velike komade, zatim dodajte u salatu i poslužite.