Zapečeni patlidžani punjeni mljevenim mesom

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečeni patlidžani punjeni mljevenim mesom by Shutterstock Shutterstock

Patlidžan je povrće koje se često podcjenjuje, ali je iznimno sočan i ukusan kada se pravilno pripremi i zapeče zajedno s mljevenim mesom, povrćem i ribanim sirom. Ovo izdašno jelo je pravi comfort food i užitak za okusne pupoljke.

Sastojci

Broj porcija
4
1veliki patlidžan
3 žlicemaslinovog ulja
½ žličicesoli
¼ žličicesvježe mljevenog papra
230 gmljevene junetine
1 glavicaluka, sitno nasjeckanog
1paprika, narezana na kockice
3 češnjačešnjaka
1 šakasvježeg peršina, nasjeckanog
1 šakasvježeg bosiljka, nasjeckanog
110 gnaribanog tvrdog sira
55 gkrušnih mrvica
1jaje
2manje rajčice, nasjeckane na kockice

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


2Pripremite patlidžan

Patlidžan prerežite na pola i izdubite sredinu. Nemojte ga previše izdubiti kako bi patlidžan zadržao oblik prilikom pečenja.


Nasjeckajte unutrašnjost patlidžana koju ste izdubili.


Stavite u lonac, prekrijte vodom i kuhajte dok ne omekša, 10 do 12 minuta.


3Pirjajte meso

U međuvremenu, u srednjoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.


Junetinu posolite i popaprite.


Dodajte začinjeno meso u tavu i pirjajte dok sva tekućina ne ispari i dok govedina ne počne lagano smeđiti.


Pustite da se kratko ohladi, prema potrebi izgnječite tako da nema velikih komada mesa.


4Pirjajte luk

U čistu tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i zajedno pirjajte luk, papriku i češnjak.


5Pripremite nadjev

U zdjeli pomiješajte izdubljene dijelove patlidžana koje ste skuhali, povrće, meso, začinsko bilje, 3/4 ribanog sira, 3/4 krušnih mrvica i jaje.


Ovom smjesom ravnomjerno nadjenite izdubljene polovice patlidžana.


Povrh stavite nasjeckane rajčice, preostalu 1/4 sira, preostalu 1/4 krušnih mrvica i začinite solju i paprom.


6Ispecite u pećnici

Premjestite na nauljeni pleh ili posudu za pečenje i pecite 50 minuta.


7Poslužite

Pustite da se kratko ohladi, narežite po širini i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.