Prhki kolač od sira s makom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Prhki kolač od sira s makom

Sastojci

Broj porcija
12

Prhka podloga

150 goštrog brašna
90 gmaslaca
0,5praška za pecivo
1jaje
50 gšećera
1 prstohvatsoli

Sloj maka

120 mlmlijeka
100 gšećera
1limun - korica
200 gmljevenog maka
150 mlslatkog vrhnja

Sloj sira

500 gsvježeg sira
50 gglatkog brašna
120 gšećera
1limun - sok
3jaja

Priprema

1 Zamijesite prhko tijesto

Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto - prvu u brašno utisnite maslac do mrvičaste strukture, pa dodajte i ostale i kratko zamijesite da nestanu grudice. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.


2 Pripremite sloj od maka

Sve sastojke za makovnjaču stavite u lonac, kuhajte 3-4 minute. Ostavite sa strane da se ohladi.


3 Napravite smjesu od sira

Mikserom izradite sir, a zatim umiješajte ostale sastojke.


4 Složite kolač

Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u pravokutni oblik lima za pečenje (otprilike 40x22 cm).


Razvaljano tijesto stavite na dno, stranice mogu biti malo uzdignute. Na to žlicom ravnomjerno rasporedite nadjev od maka, a zatim slijedi nadjev od sira.


5 Ispecite

Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C na 50 minuta do sat vremena.


Dobro ga ohladite prije rezanja, najbolje prvo na sobnoj temperaturi, pa onda u hladnjak preko noći.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.