Juha od vrganja restorana Žganjer

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Juha od vrganja restorana Žganjer by Dejan Tatomir Dejan Tatomir

Recept obiteljskog restorana Žganjer u Jaškovu, koji je poznat po domaćoj hrani i mladoj janjetini. 2024. godine proslavio je 50 godina rada, a vode ga Marina i Ivan Žganjer, koji su nam i dali ovaj recept.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgsvježih vrganja
1glavica starog, žutog luka
50 mlulja ili domaća svinjska mast
Sol, papar
Napomena: Pazite s uljem, nemojte dodavati više od navedene mjere jer vrganji su sami po sebi masni.

Priprema

1 Pripremite gljive

Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće.


2 Dinstajte

Na ulje stavite nasjeckani luk, posolite ga da luk omekša. Dinstajti luk dok ne dobije zlatno žutu boju. U tavu dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstajte. Povremeno podlijte vodom.


3 Blendajte

Kada se sve prodinsta, smjesu zblendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite. U restoranu Žganjer, za bolji jesenski okus dodaje se lokalno crno vino Frankovka.


4 Završite kuhanje

Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi.


Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani.


Po želji možete dodati vrhnje, no prema iskustvu rada u restoranu, juha je prebogata okusom pravih vrganja.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.