Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće.
Na ulje stavite nasjeckani luk, posolite ga da luk omekša. Dinstajti luk dok ne dobije zlatno žutu boju. U tavu dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstajte. Povremeno podlijte vodom.
Kada se sve prodinsta, smjesu zblendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite. U restoranu Žganjer, za bolji jesenski okus dodaje se lokalno crno vino Frankovka.
Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi.
Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani.
Po želji možete dodati vrhnje, no prema iskustvu rada u restoranu, juha je prebogata okusom pravih vrganja.