Česnica

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
35min
KompliciranostTežina
Cijena
Česnica by Shutterstock Shutterstock
Česnica by Shutterstock Shutterstock

Česnica, koja se često naziva i božićna pogača, okrugli je kruh koji je u srpskoj tradiciji neizostavan dio Božića. Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnjak ili rano na božićno jutro, a njena priprema može biti popraćena raznim pravilima i ritualima, kao što je onaj da se prilikom miješanja u tijesto stavi novčić.

Sastojci

Broj porcija
1
1 kgglatkog brašna
500 mlmlijeka
1 kockasvježeg kvasca
2jaja
malo soli

Priprema

1 Umijesite tijesto

U malo mlijeka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i miješajte, uz postepeno dodavanje brašna i mlijeka.


Nakon što dobro umijesite tijesto, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kada se udvostruči, premijesite ga.


2 Oblikujte

Tijesto oblikujte kao pogaču i u pogaču ubacite novčić. Pogaču možete ukrasiti tako da ju išarate, a možete i napraviti tijesto od brašna i vode, to tijesto oblikujete u ukrase po želji i zalijepite na pogaču.


Drugo jaje umutite i njime premažite pogaču prije pečenja.


3 Ispecite

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, a nakon 10 minuta smanjite na 170 stupnjeva i pecite dok pogača ne poprimi zlatnu boju.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.