Zagrijte veliki lonac koji je dovoljno velik da u njega stanu sve paprike na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga dok ne omekša, otprilike 8 minuta.
Ulijte pasiranu rajčicu, a bocu isperite s vodom i tu vodu dodajte u lonac. Umiješajte origano, jednu žličicu soli i lovorove listove. Pustite da zakuha pa ostavite da se lagano krčka dok punite paprike.
Stari kruh narežite na kockice pa ih stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom da budu prekrivene. Neka se namaču dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Potom rukama dobro ocijedite višak vode i prebacite kruh u veliku zdjelu.
Naribanu mrkvu i tikvicu stavite u čistu kuhinjsku krpu i istisnite što više tekućine, pa ih dodajte kruhu. Ubacite i ribani sir, nasjeckani peršin i jaja.
Začinite s jednom žličicom soli i s malo papra. Na kraju dodajte mljevenu puretinu i sve dobro izmiješajte da se poveže.
Paprikama odrežite vrhove i očistite unutrašnjost - izvadite sjemenke i bijele opne. Smjesu ravnomjerno rasporedite u paprike.
Ako vam ostane nadjeva, ovisno o veličini paprika, oblikujte nekoliko manjih okruglica i zapecite ih u pećnici na 175 °C oko 15 minuta dok se ne stisnu, pa ih potom možete dodati u umak s paprikama.
Paprike pažljivo složite u umak u loncu. Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha – oko 45 minuta do sat vremena. Izvadite lovorove listove i poslužite.