Palamida na zeca

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Palamida na zeca

Sastojci

Broj porcija
4
2 kgplave ribe (ako je manja, priprema se u komadu)
4 glaviceljubičastog luka
4 režnjačešnjaka
400 mlcrvenog vina
100 mlvinskog octa
malo prošeka
1 listlovora
1 grančicaružmarina
2 listićakadulja
1 vezicaperšina
maslinovo ulje
kukuruzna krupica
riblji temeljac
sol i papar

Priprema

1 Očistite ribu

Palamidu očistite, ocijedite i narežite na jednake komade, a zatim je nauljite i posolite.


2 Ispecite

Na jakom žaru ili grill tavi ribu kratko ispecite s obje strana. Ispečenu ribu stavite u posudu i prekrijte folijom.


3 Prepržite luk

Ljubičasti luk narežite na polumjesece i na maslinovom ulju dobro prepržite i posolite po potrebi. Kad je luk dobio boju, dodajte češnjak narezan na ploškice i sitno izrezane stabljike peršina.


4 Dodajte ribu

Kad češnjak zamiriše, dodajte ribu i u tavu izlijte sav sok koji se skupio u posudi. Popaprite svježe mljevenim paprom.


5 Dodajte vino, ocat i temeljac

Ribu prelijte crvenim vinom, octom i ribljim temeljcem, tek toliko da prekrijete ribu (tekućinu ulijevajte s ruba posude, a ne po ribi). Dodajte grančicu ružmarina i list lovora.


6 Kuhajte

Posudu stavite na jaku vatru i kuhajte dok se ne reducira na 2/3 (može i jače, za intenzivnije okuse).


7 Dodajte preostale sastojke

Pred sami kraj dodajte malo prošeka i listić-dva kadulje. Jelo maknite s vatre i pustite da odmori.


8 Skuhajte palentu

Palentu skuhajte u ribljem temeljcu, a kad je gotova, dodajte joj maslac i začinsko bilje.


Vruću palentu istresite u posudu na čije ste dno stavili maslinovo ulje i malo krupne morske soli - pustite da se ohladi pa je izrežite na kockice.


9 Poslužite

Na kraju iscijedite par kapi limuna, pospite svježe sjeckanim peršinom i poslužite uz palentu.

Vjekoslav Grgantov
Vjekoslav Grgantov