Palamidu očistite, ocijedite i narežite na jednake komade, a zatim je nauljite i posolite.
Na jakom žaru ili grill tavi ribu kratko ispecite s obje strana. Ispečenu ribu stavite u posudu i prekrijte folijom.
Ljubičasti luk narežite na polumjesece i na maslinovom ulju dobro prepržite i posolite po potrebi. Kad je luk dobio boju, dodajte češnjak narezan na ploškice i sitno izrezane stabljike peršina.
Kad češnjak zamiriše, dodajte ribu i u tavu izlijte sav sok koji se skupio u posudi. Popaprite svježe mljevenim paprom.
Ribu prelijte crvenim vinom, octom i ribljim temeljcem, tek toliko da prekrijete ribu (tekućinu ulijevajte s ruba posude, a ne po ribi). Dodajte grančicu ružmarina i list lovora.
Posudu stavite na jaku vatru i kuhajte dok se ne reducira na 2/3 (može i jače, za intenzivnije okuse).
Pred sami kraj dodajte malo prošeka i listić-dva kadulje. Jelo maknite s vatre i pustite da odmori.
Palentu skuhajte u ribljem temeljcu, a kad je gotova, dodajte joj maslac i začinsko bilje.
Vruću palentu istresite u posudu na čije ste dno stavili maslinovo ulje i malo krupne morske soli - pustite da se ohladi pa je izrežite na kockice.
Na kraju iscijedite par kapi limuna, pospite svježe sjeckanim peršinom i poslužite uz palentu.