Babka od čokolade

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Babka od čokolade by Antonija Nikolić Antonija Nikolić
Babka od čokolade by Antonija Nikolić Antonija Nikolić

Splitska slastičarka Antonija Nikolić, vlasnica brenda Love is a piece of cake i majstorica modernih, unikatnih slastica, ovoga je puta izašla iz svoje zone udobnosti i donijela miris tradicije. Otkrila nam je ključne trikove za pripremu najsočnije babke, savršene za blagdanski stol.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gglatkog brašna
75 gšećera
7 gsuhog kvasca
8 g soli
180 mlmlijeka (mlakog)
2 jaja
120 gmaslaca (sobne temperature)

Čokoladni nadjev

150 gtamne čokolade
120 gmaslaca
60 gšećera u prahu
30 g kakaa
5 gsoli

Šećerni sirup

100 gšećera
100 mlvode

Priprema

1 Pripremite tijesto

U zdjelu miksera pomiješajte brašno, šećer, suhi kvasac i sol. Dodajte mlijeko pa jaja.


Mijesite nastavkom za tijesta 3–4 minute, zatim dodajte omekšali maslac u nekoliko navrata. Nastavite miksati 12–15 minuta, dok tijesto ne postane glatko, elastično i odvoji se od stijenki.


Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u lagano nauljenu posudu, prekrijte i ostavite u hladnjaku 6–12 sati na hladno dizanje.


2 Napravite nadjev

U posudi na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre, umiješajte šećer u prahu, kakao i sol. Ohladite do mazive konzistencije.


3 Oblikujte babku

Ohlađeno tijesto razvaljajte u pravokutnik (oko 35×25 cm) i ravnomjerno premažite čokoladnim nadjevom.


Zarolajte po dužoj strani u čvrstu rolu. Oštrim nožem prerežite rolu po dužini, tako da se vide slojevi.


Prepletite dvije polovice u pletenicu, s rezanim dijelom uvijek prema gore. Premjestite u kalup po želji pa pokrijte i ostavite na toplom 45–60 minuta, dok se vidljivo ne digne.


4 Ispecite

Pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C s ventilatorom, 35–40 minuta, dok površina lijepo ne porumeni, a sredina bude elastična na dodir.


5 Napravite šećerni sirup

Zakuhajte vodu i šećer samo dok se šećer potpuno ne otopi. Vruću babku premažite vrućim sirupom odmah nakon pečenja za sjaj i sočnost.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.