Pečeni marinirani odojak s povrćem

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
10h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeni marinirani odojak s povrćem by Shutterstock Shutterstock
Priprema odojka ne zahtjeva dodatne pripreme ili znanje, važno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila koje smo naveli u receptu. Iako smo se marinadom odmakli od tradicije, vjerujte nam da nakon isprobavanja nitko neće ostati razočaran.

Sastojci

Broj porcija
8
2,5 kgsvježeg odojka
Sol, po potrebi
Papar, po potrebi
2luka
1 komad đumbira, debljne palca
4 žlicesoja umaka
4 češnja češnjaka
150 mlmaslinovog ulja
Stručak majčine dušice
2koromača
4mrkve
4 korijenaperšina

Priprema

1 Marinirajte meso

Odojku zarežite kožu oštrim nožem pazeći da se ne zarezuje meso. U posebnoj posudi pomiješajte sol, papar, soja umak, ribani đumbir, češnjak nasjeckan na listiće, majčinu dušicu i maslinovo ulje.


Odojak dobro natrljajte s mješavinom i ostavite marinirati preko noći.


2 Zapecite meso 

Sutradan meso izvadite iz marinade, obrišite i ostavite dok ne se zagrije do sobne temperature.


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Meso prebacite u širok pleh te ubacite u pećnicu koju smo predhodno zagrijali na 20 minuta. 


3 Dodajte povrće i nastavite peći

Mrkvu, luk, korjen peršina i koromač očistite, operite i krupno narežite. Povrće posolite, popaprite i ubacite u isti pleh s odojkom.


Nakon što ste ubacili povrće, smanjite pećnicu na 160 stupnjeva te pecite dok se meso lagano ne odvaja od kostiju. 


4 Ostavite meso prije rezanja 

Pečeno meso prije rezanja ostavite da odmori oko 10 minuta. Narežite i poslužite s pečenim povrćem koje mora ostati malo hrskavo.


U pleh gdje ste pekli odojak dodajte malo vode ili pilećeg temeljca, kratko prokuhajte i prelijte preko pečenog odojka.

Mate Janković
Mate Janković
Chef