Musaka od tikvica s citrus kiselim vrhnjem

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od tikvica s citrus kiselim vrhnjem by Shutterstock Shutterstock
Ova verzija musake pripremljena je s pečenim tikvicama i aromatičnim umakom od mljevenog mesa. Poslužio sam je uz umak od kiselog vrhnja i limuna.

Sastojci

Broj porcija
4
1,5 kgtikvica
500 gmljevenog mesa
400 gluka
3 češnja češnjaka
200 mlcrnog vina
Majčina dušica
Sol
Papar
400 mlmlijeka
Muškatni oraščić
3jaja
150 gkiselog vrhnja
Kajenski papar
Limunov sok
1 žlicasjeckanog peršina
Sok 1 limuna
Korica 1 limuna

Priprema

1 Ispecite tikvice

Izrežite tikvice na ploške, posolite ih i pustite da odstoje. S papirom pokupite vodu koja je iz njih izašla, ispecite ih u tavi na maslinovom ulju i ostavite da odstoje dok pripremate meso. 


2 Pirjajte meso

Na maslinovom ulju dinstajte luk nasjeckan na kockice, dodajte češnjak i mljevenu junetinu te dinstajte dok ne ispari sva tekućina. Dodajte sol i papar, crno vino i kuhajte dok se vino ne reducira. Dodajte majčinu dušicu i maknite s vatre.


3 Složite musaku

U posudu za pečenje stavite sloj tikvica, dodajte sloj mesa i stavite tikvice na vrh. U posudi umutite jaja, sol, papar, mlijeko i malo muškatnog oraščića te prelijte preko mesa i tikvica.


4 Ispecite musaku

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 30 - 40 min. Odmorite nakon pečenja 20-30 min. U vrhnje stavite sok pola limuna, koricu, sol, papar i kajenski papar te izmiješajte. Poslužite uz musaku.

Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi