Rižoto s prženim batatom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto s prženim batatom by Shutterstock Shutterstock
Ovaj kremasti rižoto s bijelim vinom, batatom, smeđim maslacem, parmezanom, slaninom i hrpom začinskog bilja pun je bogatih okusa. Poslužite kao samostalno jelo ili kao prilog mesu.

Sastojci

Broj porcija
4
1srednje batat, oguljen i nasjeckan na kockice
¼ žličicemuškatnog oraščića
¼ žličicedimljene paprike
¼ žličicesoli
¼ žličicepapra
3 žlicemaslinovog ulja
2 žliceneslanog maslaca
1ljutika, narezana na kockice
2 češnjačešnjaka, usitnjena
330 garborio riže
330 mlsuhog bijelog vina
950 mlpovrtnog ili pilećeg temeljca
30 gsvježe naribanog parmezana
2 žlicesmeđeg maslaca
4 kriškeslanine, pržene i izmrvljene
3 žlicenasjeckanog svježeg bilja: kadulja, peršin, ružmarin

Priprema

1 Pripremite batat

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. U zdjeli pomiješajte nasjeckani batat s 2 žlice maslinovog ulja, soli, paprom, muškatnim oraščićem i dimljenom paprikom.


Stavite na lim za pečenje i pecite 30 minuta, okrećući svakih 8-10 minuta. Batat izvadite i zgnječite u pire, pomoću miješalice ili gnječilice za krumpir. Stavite sa strane.


2 Pripremite rižu

Zagrijte temeljac na srednje laganoj vatri. Zagrijte veću posudu na umjerenoj vatri te dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Dodajte ljutiku s prstohvatom soli, dinstajte 2-3 minute dok ne omekša a zatim dodajte češnjak i dinstajte još 30 sekundi.


Lagano pojačajte vatru, dodajte rižu i miješajte da se obloži. Kuhajte oko 5 minuta, miješajući 2-3 puta dok riža ne postane prozirna i počne se tostirati.


Smanjite vatru i dodajte vino, povremeno miješajući. Kad se većina vina apsorbira, dodajte oko 1/3 toplog temeljca od piletine / povrća. Ponavljajte postupak, neprestano miješajući dok se temeljac ne upije, a zatim dodajte još 1/3.


Ponavljajte dok se ne iskoristi i upije sav temeljac i riža ne skuha. Cijeli postupak trajat će oko 20-25 minuta. Ako je riža previše gusta, zagrijte malo više temeljca.


3 Začinite

Nakon što je riža kuhana, smanjite vatru na najnižu i umiješajte oko ¾ pirea od batata. Dobro promiješajte da se upije. Umiješajte parmezan i smeđi maslac miješajući dok se ne sjedini. Po želji dodatno okusite i začinite, ali imajte na umu da ćete na vrh dodati slaninu!


4 Poslužite

Rižoto poslužite uz dodatnim sir, začinsko bilje biljem, izmrvljenu slaninu. Poslužite odmah!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.