Purica s mlincima

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Purica s mlincima by Shutterstock Shutterstock
Purica s mlincima by Shutterstock Shutterstock

Ne možemo zamisliti blagdanski stol bez purice s mlincima. Ovo tradicionalno hrvatsko jelo najbolje je posluženo svježe pečeno uz sezonsku salatu. Kako bi vam korica purice uvijek ispala hrskava, prije pečenja je prelijte masti.

Sastojci

Broj porcija
8
1purica (2-2,5 kg)
1 glavica luka
1 žlicasoli
1 žličicapapra
½ žličicedimljene paprike
1 žličicanasjeckanog peršina
2 žlicemasti
temeljac ili voda, po potrebi

Priprema

1 Začinite meso

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjelici pomiješajte začine. Puricu osušite kuhinjskim ubrusom i začinite pripremljenom mješavinom začina. Prebacite puricu na lim za pečenje. 


2 Ispecite puricu

U lončiću zagrijte mast te prelijte preko purice. U lim ubacite 1 očišćenu i prepolovljenu glavicu luka. Podlijte s 50 ml vode i stavite u pećnicu.


Pecite puricu 90-100 minuta uz povremeno podlijevanjem sokovima koje je pustila. 


3 Pripremite mlince

Pečenu puricu izvadite iz pećnice i prelijte masnoćom od pečenja. Zagrijte velik lonac slane vode do vrenja.


Natrgajte mlince na manje komade i stavite u zdjelu otpornu na toplinu. Prelijte mlince kipućom vodom i ostavite 2-3 minute, ovisno o tvrdoći mlinaca.


Ocijedite, vratite u zdjelu i prelijte masnoćom od pečenja mesa. Poslužite uz meso i salatu po izboru.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.