Ciambella

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Ciambella by Shutterstock Shutterstock
Ciambella by Shutterstock Shutterstock

Ciambella je klasični talijanski kolač koji se jede za vrijeme doručka, uz kavu.

Sastojci

Broj porcija
6
530 ggčatkog brašna
3jaja
200 gšećera
230 mlmlijeka ili jogurta
1prašak za pecivo
1½ žličicemljevenog komorača (po želji)
2limuna
230 mlmaslinovog ulja
1 žličicaekstrakta vanilije
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1Zagrijte pećnicu i premažite kalup

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.


2Pomiješajte "suhe" sastojke

U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mljeveni komorač (ako koristite) i prstohvat soli te promiješajte da se sjedine.


3U drugoj posudi pomiješajte ostale sastojke

U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, šećer, mlijeko ili jogurt, jaja i ekstrakt vanilije. Mutite dok se potpuno ne sjedini. Na kraju dodajte naribanu limunovu ili narančinu koricu.


4Sjedinite sastojke

"Suhe" i "mokre" sastojke sjedinite u jednoličnu smjesu te je ulijte u prethodno pripremljeni kalup.


5Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu

Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, a rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju, 40 do 45 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu 15 minuta.


Okrenite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.