Nedjeljni ručak

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Nedjeljni ručak by Stela Erdeg Stela Erdeg
Nedjeljni ručak by Stela Erdeg Stela Erdeg
Nedjeljni ručak by Stela Erdeg Stela Erdeg
Nedjeljni ručak by Stela Erdeg Stela Erdeg
Nedjeljni ručak by Stela Erdeg Stela Erdeg

Stela Erdeg je u grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? objavila kako sprema ovaj preukusni nedjeljni ručak, koji se sastoji od juhe od povrća, punjenih šnicli, umaka od gljiva i pire krumpira.

Još puno ideja pronađite u našoj grupi!

Sastojci

Broj porcija
5

Juha od povrća

2mrkve
2krumpira
15 gmasti
10 gpovrtne kocke
200 ggraška
sol
začini po želji
15 gkiselog vrhnja
voda

Šnicle

500 gsvinjskog ili telećeg mesa za šnicle
150 gsuhog vrata
150 gsira
50 gbrašna
70 gmrvica
1veće jaje
ulje za prženje
sol

Umak od gljiva

5crvena luka
30 mlulja
5 gpapra
5 gorigana
2režnja češnjaka
500 gšampinjona
300 mlvode
5 gslatke mljevene paprike
200 mlvrhnja za kuhanje

Pire krumpir

800 gkrumpira
50 gmaslaca
100 mlmlijeka
sol

Priprema

Juha od povrća

1Na masnoći dinstajte krumpir i mrkvu pa podlijte vodom

Krumpir i mrkvu ogulite i narežite na manje komade. U lonac stavite malo masnoće (masti ili ulja), zagrijte pa dodajte mrkvu i krumpir. Lagano dinstajte pa podlijte s malo vode.


2Dodajte povrtnu kocku i povrće po želji

Dodajte povrtnu kocku za temeljac. Kada se kocka otopi, dodajte još vode i povrće po želji: grašak, cvjetaču, prokulice, itd.


3Začinite po želji i kuhajte dok povrće ne omekša

Ako je potrebno, a ovisno o količini povrća i gustoći juhe koju želite postići, dodajte još malo vode i začine po želji. Kuhajte dok povrće ne omekša.


Pred kraj kuhanja po želji umiješajte žlicu kiselog vrhnja.

Šnicle

1Meso istucite, začinite pa punite suhim vratom i sirom

Meso narezano na šnicle dobro istucite batom, začinite solju pa punite suhim vratom i sirom.


2Šnicle zarolajte pa panirajte: brašno, jaje pa mrvice

Zarolajte i pričvrstite čačkalicom. Pripremite tri tanjura: u jedan stavite brašno, u drugi mrvice, a u trećem razmutite jaje.


Svaku rolicu prvo uvaljajte u brašno, uronite u razmućeno jaje i na kraju uvaljajte u mrvice.


3Pržite u ulju i ocijedite na kuhinjskom papiru

U dubljoj tavi zagrijte ulje. Pržite šnicle na srednjoj vatri sa svih strana dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Višak masnoće ocijedite na kuhinjskom papiru.

Umak od gljiva

1Pripremite povrće i gljive

Crveni luk narežite na sitne kockice. Češnjak protisnite ili sitno narežite. Gljive narežite na tanke ploške.


2Dinstajte luk pa dodajte začine, vodu i češnjak

U dubljoj tavi zagrijte malo ulja pa dodajte luk. Dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte papar i origano pa podlijte s oko 300 ml vode i dodajte češnjak.


3Nakon 15 minuta dodajte gljive pa kuhajte pola sata

Pustite da se kuha oko 15 minuta pa dodajte gljive. Ako treba, dodajte još vode (treba taman pokriti gljive) pa kuhajte oko 30 minuta.


4Dodajte slatku papriku i vrhnje za kuhanje

Pred kraj kuhanja dodajte mljevenu slatku papriku i vrhnje za kuhanje.

Pire krumpir

1U kipućoj posoljenoj vodi skuhajte krumpir

Krumpir ogulite i izrežite na manje komade. U srednjem loncu zagrijte do vrenja vodu, posolite i ubacite krumpit.


Kuhajte oko 20 minuta, odnosno dok ne omekša. Skuhani krumpir ocijedite pa zgnječite gnječilicom.


2Zgnječenom krumpiru dodajte mlijeko i maslac pa sve povežite

Dodajte vruće mlijeko i omekšali maslac. Sve sastojke spojite gnječilicom ili mikserom. Po potrebi dodajte još mlijeka, a po želji začinite dodatno solju i/ili muškatnim oraščićem.