Pripremite preljev tako da u posudu dodate ulje, limunov sok ili ocat, nasjeckani mladi luk, začinsko bilje, senf, te sol i papar po želji.
Luk nasjeckan na tanke ploške stavite u zdjelicu i prelijte s 3 žlice preljeva kako bi se malo opustio i izgubio na ljutini.
Stavite krumpir u veliki lonac s posoljenom hladnom vodom i zagrijte na jakoj vatri da zavrije. Kad voda zavrije smanjite vatru i pustite da ključa 10 do 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Skuhani krumpir ocijedite i još tople krumpire narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Narezani krumpir stavite u zdjelu i prelijte s otprilike trećinom preljeva.
Dok kuhate krumpir, lonac srednje veličine napunite vodom do pola i dodajte 2 žličice soli. Zakuhajte na jakoj vatri. Dodajte mahune u kipuću vodu i kuhajte 3 do 5 minuta. Mahune trebaju samo malo omekšati. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom kako biste zaustavili daljnje kuhanje. Možete ih i pola minute šokirati u ledenoj vodi.
Na pladanj za posluživanje složite sloj zelene salate. Dodajte komadiće tune u sredinu zelene salate. Oko tunjevine pospite narezane rajčice i luk. Rasporedite krumpire i mahune u hrpice po rubovima zelene salate. Dodajte tvrdo kuhana jaja, masline i kapare.
Poslužite odmah. Salata treba biti lagano topla ili sobne temperature.