Salata Niçoise

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Salata Niçoise by Shutterstock Shutterstock

Salata Niçoise je tradicionalna francuska salata s tunom, mahunama, tvrdo kuhanim jajima, rajčicama i krumpirom koja je dovoljno izdašna za glavno jelo. Punog je okusa i teksture i naprosto savršena za vruće ljetne dane.

Sastojci

Broj porcija
6

Preljev

80 mllimunovog soka ili vinskog octa
180 mlmaslinovog ulja
3 žlicenasjeckanog mladog luka
2 žlicenasjeckanog svježeg bosiljka
1 žlicanasjeckanog svježeg peršina
1 žličicasenfa
sol i svježe mljeveni crni papar

Salata

150 gkvalitetne konzervirane tune u komadima
6tvrdo kuhanih jaja narezanih na četvrtine
600 gmladog krumpira
3manje rajčice
1manji luk nasjeckan na tanke ploške
1 glavicazelene salate (puterica ili kristalka)
200 gzelenih mahuna
50 gcrnih maslina
2 žlicekapara
sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Preljev

1 Pomiješajte sve sastojke za preljev i dobro ih promiješajte

Pripremite preljev tako da u posudu dodate ulje, limunov sok ili ocat, nasjeckani mladi luk, začinsko bilje, senf, te sol i papar po želji.


Salata

1 Marinirajte ploške luka

Luk nasjeckan na tanke ploške stavite u zdjelicu i prelijte s 3 žlice preljeva kako bi se malo opustio i izgubio na ljutini.


2Skuhajte krumpir, izrežite ga i zalijte preljevom

Stavite krumpir u veliki lonac s posoljenom hladnom vodom i zagrijte na jakoj vatri da zavrije. Kad voda zavrije smanjite vatru i pustite da ključa 10 do 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Skuhani krumpir ocijedite i još tople krumpire narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Narezani krumpir stavite u zdjelu i prelijte s otprilike trećinom preljeva.


3Skuhajte mahune

Dok kuhate krumpir, lonac srednje veličine napunite vodom do pola i dodajte 2 žličice soli. Zakuhajte na jakoj vatri. Dodajte mahune u kipuću vodu i kuhajte 3 do 5 minuta. Mahune trebaju samo malo omekšati. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom kako biste zaustavili daljnje kuhanje. Možete ih i pola minute šokirati u ledenoj vodi.


4Rasporedite salatu na podlogu od zelene salate

Na pladanj za posluživanje složite sloj zelene salate. Dodajte komadiće tune u sredinu zelene salate. Oko tunjevine pospite narezane rajčice i luk. Rasporedite krumpire i mahune u hrpice po rubovima zelene salate. Dodajte tvrdo kuhana jaja, masline i kapare.


5Sve prelijte preostalim preljevom

Poslužite odmah. Salata treba biti lagano topla ili sobne temperature.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.