Kuglof s bundevom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Kuglof s bundevom
Kuglof s bundevom
Kuglof s bundevom
Kuglof s bundevom
Kuglof s bundevom
Kuglof s bundevom
Kuglof je u mojoj obitelji oduvijek dio blagdanske trpeze. On je ta slastica koja se postavlja na sredinu stola i predstavlja zatvoreni krug zajedništva, obitelji, blagostanja i mira. I zato svaki član obitelji bira za sebe bar po jednu krišku. Ova sočna, bogata i mirisna varijanta božićnog kuglofa neka se nađe kao desert na vašem blagdanskom stolu kojemu će za sigurno dodati jednu bogatu mirisnu, gurmansku i estetsku notu.

Sastojci

Broj porcija
12

Kuglof

250 goštrog brašna
1 žličicapraška za pecivo
1 žličicasode bikarbone
1 žličicacimeta
½ žličicesoli
60 gprženih i mljevenih lješnjaka (dio može ostati i krupnije sjeckan)
300 gpirea od pečene bundeve
130 gmaslaca, omekšanog
220 gsmeđeg šećera
3jaja
po želji sjeckana čokolada, brusnice, grožđice (namočene u rumu), kandirana korica naranče

Glazura

200 gbijele čokolade
100 mlvrhnja za šlag

Dekoracija

sjeckane pistacije
jestive ružine latice

Priprema

1Pripremite bundevu

Bundevu (butternut, hokaido, angelika ili po želji) očistite od koštica, narežite, lagano premažite uljem i pecite u pećnici na 200°C.


Povremeno provjeravajte vilicom da li je pečena.


Ostavite da se ohladi.


Kada se bundeva ohladi, odvojite "meso" od kore i izradite u pire. Ako je potrebno, smjesu ocijedite od tekućine.


2Umutite jaja

U posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.


Dodajte omekšani maslac i sve dobro umutite.


3Pripremite suhe sastojke

U drugoj posudi pomiješajte brašno sa začinima i dodajte mljevene lješnjake.


4Spojite smjese

Spojite smjesu jaja sa suhim sastojcima i lagano promiješajte.


Dodajte pire od bundeve i ostale sastojke (nasjeckana čokolada, grožđice, brusnice, korica naranče) po želji.


5Pecite kuglof

Smjesu istresite u podmazani kalup za kuglof (22x10 cm) i stavite peći na 180 stupnjeva oko 50-60 minuta ili dok kuglof nije gotov (provjerite štapićem).


Pečeni kuglof dobro ohladite, preokrenite na tanjur.


6Pripremite glazuru

Vrhnje za šlag ugrijte do vrenja, maknite s vatre i u njemu miješanjem otopite bijelu čokoladu.


Pričekajte da se glazura malo ohladi pa prelijte kuglof.


Kuglof dodatno ukrasite prema vlastitoj želji.