Rižoto carbonara

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Rižoto carbonara by Shutterstock Shutterstock
Ovaj rižoto je posebno kremast zbog mješavine sira i žumanjka koji se umiješa na kraju kuhanja. Prije posluživanja posipajte prženom pancetom kako bi ostala hrskava.

Sastojci

Broj porcija
1
60 gguanciale slanine (može i obična slanina ili panceta)
1 žličicamaslinovog ulja
1 glavica ljutike, fino nasjeckana
60 garborio riže
60 mlsuhog vermoutha ili bijelog vina
400 mlpilećeg temeljca
1žumanjak
1 žlicaslatkog vrhnja
svježe mljeveni papar, po ukusu
Pecorino Romano, nariban, po ukusu

Priprema

1 Pržite slaninu

Počevši od hladne tave, zagrijte guanciale u maslinovom ulju. Pržite tako 5 minuta dok ne postane hrskavo i dok se ne otopi podosta masnoće. Izvadite iz tave grabilicom s rupicama i ostavite sa strane za kasnije.


2 Dodajte ljutiku i vino

Izlijte masnoću, ali u tavi ostavite otprilike 1 žlicu na kojoj ćete popržiti ljutiku. Pržite minutu, zatim dodajte rižu te nastavite pržiti još minutu. Ulijte vino i ostavite da u potpunosti ispari.


3 Dodajte pileći temeljac i rižu

Polagano umiješajte vrući pileći temeljac, jednu po jednu grabilicu – drugu ćete dodavati tek kada se prethodna u potpunosti upila u rižu. Za ovo će vam trebati otprilike 16 minuta.


Kada se približite kraju temeljca, rižu probajte i ako je al dente, sklonite s vatre, poklopite i ostavite sa strane dok pripremate smjesu sa žumanjkom.


4 Sjedinite sastojke

U manjoj posudi, pjenjačom sjedinite žumanjak, slatko vrhnje, papar i koliko god sira vam srce poželi. Trebali biste dobiti svijetlo žutu emulziju koju ćete umiješati u rižoto.


5 Poslužite

Razdijelite na tanjure i nadjenite hrskavom guanciale slaninom, svježe naribanim Pecorinom i podosta svježe mljevenog papra.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.