Torta Opera

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Torta Opera by Shutterstock Shutterstock

Torta Opera francuska je slastica kreirana 1960. godine, koja mami mirisom kave. Napravljena je od slojeva biskvita od badema natopljenog sirupom od kave, slojeva ganachea i kreme od maslaca i kave te prekrivena čokoladnom glazurom. Ime joj potječe od slojeva koji nalikuju razinama operne kuće.

Sastojci

Broj porcija
10

Biskvit od badema

5bjelanjaka
1 prstohvatsoli
30 gšećera
140 gšećera u prahu
140 gmljevenih badema
5jaja
30 gglatkog brašna
30 gotopljenog maslaca

Sirup od kave

100 mlvode
50 gšećera
5 ginstant kave

Hrskavi čokoladni sloj

80 gčokolade za kuhanje
80 ghrskavog vafla

Čokoladna ganache krema

150 mlslatkog vrhnja
150 gčokolade za kuhanje

Krema od kave

5žumanjaka
150 gšećera
5 ginstant kave
25 mlvode
250 gmaslaca

Čokoladna glazura

180 gčokolade za kuhanje
40 mlulja

Dodatno

20 gčokolade za kuhanje

Priprema

1 Napravite biskvit od badema

Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke sačuvajte za kremu, a bjelanjke izradite u snijeg s prstohvatom soli. Dodajte i šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.


U drugoj posudi pomiješajte šećer u prahu i mljevene bademe, dodajte im cijela jaja i miksajte otprilike 5 minuta.


Dodajte brašno i pjenjačom lagano sjedinite, a zatim dodajte snijeg od bjelanjaka, malo po malo, lagano miješajući. Na kraju ulijte i otopljeni maslac (ohlađen) i sjedinite.


2 Ispecite

Lim za pečenje dimenzija 40 × 34 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu za biskvit. Pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.


3 Ohladite

Biskvit ohladite pa preokrenite na drugu stranu i skinite papir za pečenje. Izrežite ga na 3 trake po široj strani lima za pečenje.


4 Napravite sirup od kave

U lončić ulijte vodu, šećer i instant kavu pa kuhajte oko 5 minuta, dok ne dobijete konzistenciju sirupa. Ostavite da se ohladi.


5 Napravite hrskavi čokoladni sloj

Hrskavi vafl usitnite u blenderu, ali da ostane u komadićima. Čokoladu otopite pa ju pomiješajte s vaflom.


6 Nanesite na biskvit

Uzmite jednu traku biskvita i na nju nanesite hrskavi čokoladni sloj vafla. Stavite u hladnjak da se čokolada potpuno ohladi.


7 Napravite čokoladnu kremu

U lončić ulijte slatko vrhnje, zagrijte do vrenja pa maknite s vatre. Ubacite čokoladu za kuhanje, pustite da odstoji minutu pa promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.


Ohladite na sobnoj temperaturi pa kremu kratko stavite u hladnjak (ne predugo, kako ne bi previše očvrsnula).


8 Napravite kremu od kave

Žumanjke koje ste sačuvali od biskvita stavite u posudu, dodajte im šećer, pa izmiksajte. Posebno skuhajte instant kavu, a žumanjke stavite iznad lonca sa uzavrelom vodom.


Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte žumanjke na pari uz stalno miješanje, 7 do 8 minuta. Kad se sav šećer otopio, a žumanjci se počeli zgušnjavati, ulijte kavu, sjedinite i nastavite kuhati na pari još 7 do 8 minuta.


Skinite s pare i lonac stavite u hladnu vodu da se krema što prije ohladi, a u posebnoj posudi pjenasto izmiksajte maslac sobne temperature. Maslacu dodajte kremu od kave i sve to dobro sjedinite mikserom u glatku kremu.


9 Složite tortu

Prvi biskvit s hrskavim čokoladnim slojem izvadite iz hladnjaka i okrenite ga naopačke, tako da hrskavi sloj bude dolje. Gornju površinu biskvita lagano poprskajte sirupom od kave.


Na biskvit zatim nanesite polovicu kreme od kave i poklopite drugim biskvitom. Blago pritisnite prstima pa i taj biskvit poprskajte sirupom od kave. Na drugi biskvit nanesite čokoladnu ganache kremu.


Na ganache stavite treći biskvit te ga poprskajte preostalim sirupom od kave. Nanesite drugi dio kreme od kave i poravnajte špatulom, a ako vam je ostalo još kreme, premažite i stranice torte u tankom sloju.


10 Ohladite

Tortu stavite u hladnjak na najmanje 3 sata, a najbolje preko noći.


11 Nanesite glazuru

Čokoladu otopite s uljem pa tom glazurom prelijte tortu, a zatim ju ponovno stavite u hladnjak da se glazura stegne.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.