Meso od potrbušine (carsko) narežite na trake širine oko 2 do 3 cm. Skinite kožu, ali ne i masne dijelove, jer bi bilo presuho i pretvrdo kad se skuha.
Na tu količinu dodajte 4 glavice češnjaka (protisnutog), papra i soli po ukusu, dobro promiješajte i ostavite preko noći.
Netko u marinadu dodaje i mljevenu crvenu papriku, a ponekad i temeljac u kojem se kuhalo meso, iznutrice i kože za kobasice, krvavice ili prezvuršt, no naša je čitateljica koristila samo gore navedene sastojke.
Debelo svinjsko crijevo dobro ostružite s tupim nožem, da se crijevo ne prereže. Razrežite ga na duljinu 20 do 25 cm i onda čistite, a kada ga ostružete, crijevo dobro operite u toploj vodi u tri navrata.
Crijevo zatim potopite u hladnu vodu i u nju na što manje šnite narežite 2 glavice luka i stavite ocat. Pustite da odstoji preko noći.
Drugi dan bacite vodu iz crijeva i natočite drugu u koju ćete staviti 500 g kukuruzne krupice. Crijeva ponovno operite u tome, a zatim ih isperite u običnoj vodi u dva navrata.
Meso ponovno promiješajte i dodajte mu još začina ako je potrebno. Ostatak kukuruzne krupice stavite u protvan i nalijte ulje ili vodu. Miješajte dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati rukama.
U crijevo stavljajte trake mesa na način da crijevo preokrećete, odnosno da punite vanjsku stranu crijeva. Uz meso dodajte smjesu brašna, odnosno krupice, i ulja, ali nemojte prepuniti, jer brašno tijekom kuhanja nabubri, a crijevo se smanji.
Kad napunite sva crijeva, krajeve dobro zatvorite čačkalicama i kobasice lagano probodite čačkalicom ili vrhom noža na par mjesta.
Devenice staviti kuhati dva do dva i pol sata, ali ni u jednom trenutku ne smiju zakipjeti. Nakon kuhanja, ostavite da se ohlade i vežite ih špagom po dva komada i po želji ih dimite, ako su vam bolje podimljene.