Bele devenice

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
11h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Bele devenice by Lidija Đurašin Lidija Đurašin

Bele devenice, kobasice brašnjače, meljne kobase - sve su to nazivi za domaće kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom, koje su se nekoć često pripremale u posavskim i moslavačkim domaćinstvima, a danas ih rijetko tko pravi.


Na njih nas je podsjetila naša čitateljica Lidija Đurašin koja je, na oduševljenje mnogih, u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila i recept po kojemu ih je radila.


"Delala sam ih za vikend i onda su išle k susedu na dva dima. Kaj da vam velim? Savršenstvo okusa!", napisala je, a evo i recepta za njezine devenice.

Sastojci

Broj porcija
20
6 kgmesa od potrbušine (carskog mesa)
4 glavicečešnjaka
sol i papar po ukusu
2 glaviceluka
150 mlocta
1 kgkukuruzne krupice ili kukuruznog brašna
ulje
voda
debelo svinjsko crijevo

Priprema

1 Marinirajte meso

Meso od potrbušine (carsko) narežite na trake širine oko 2 do 3 cm. Skinite kožu, ali ne i masne dijelove, jer bi bilo presuho i pretvrdo kad se skuha.


Na tu količinu dodajte 4 glavice češnjaka (protisnutog), papra i soli po ukusu, dobro promiješajte i ostavite preko noći.


Netko u marinadu dodaje i mljevenu crvenu papriku, a ponekad i temeljac u kojem se kuhalo meso, iznutrice i kože za kobasice, krvavice ili prezvuršt, no naša je čitateljica koristila samo gore navedene sastojke.


2 Pripremite svinjsko crijevo

Debelo svinjsko crijevo dobro ostružite s tupim nožem, da se crijevo ne prereže. Razrežite ga na duljinu 20 do 25 cm i onda čistite, a kada ga ostružete, crijevo dobro operite u toploj vodi u tri navrata.


Crijevo zatim potopite u hladnu vodu i u nju na što manje šnite narežite 2 glavice luka i stavite ocat. Pustite da odstoji preko noći.


3 Dodajte kukuruznu krupicu

Drugi dan bacite vodu iz crijeva i natočite drugu u koju ćete staviti 500 g kukuruzne krupice. Crijeva ponovno operite u tome, a zatim ih isperite u običnoj vodi u dva navrata.


4 Promiješajte meso, napravite smjesu

Meso ponovno promiješajte i dodajte mu još začina ako je potrebno. Ostatak kukuruzne krupice stavite u protvan i nalijte ulje ili vodu. Miješajte dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati rukama.


5 Napunite crijevo

U crijevo stavljajte trake mesa na način da crijevo preokrećete, odnosno da punite vanjsku stranu crijeva. Uz meso dodajte smjesu brašna, odnosno krupice, i ulja, ali nemojte prepuniti, jer brašno tijekom kuhanja nabubri, a crijevo se smanji.


Kad napunite sva crijeva, krajeve dobro zatvorite čačkalicama i kobasice lagano probodite čačkalicom ili vrhom noža na par mjesta.


6 Skuhajte

Devenice staviti kuhati dva do dva i pol sata, ali ni u jednom trenutku ne smiju zakipjeti. Nakon kuhanja, ostavite da se ohlade i vežite ih špagom po dva komada i po želji ih dimite, ako su vam bolje podimljene.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.