Eierschecke - kremasti kolač od jaja

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Eierschecke - kremasti kolač od jaja by Shutterstock Shutterstock
Eierschecke - kremasti kolač od jaja by Shutterstock Shutterstock

Kolač Eierschecke potječe iz Saske i Tiringije u Njemačkoj. Radi se o tro­slojnom kolaču u kojem donji sloj tijesto, srednji sloj je kremasti nadjev od quarka s vanilijom, a gornji sloj krema od jaja. Kolač je tradicionalan u Dresdenu i tamo ga često poslužuju u kafićima, a odlično ide uz šalicu kave.


Sastojci

Broj porcija
10

Tijesto

320 gglatkog brašna
75 gšećera
1 prstohvatsoli
100 gmaslaca
0,5 kockesvježeg kvasca
120 mlmlakog mlijeka

Nadjev

50 gmaslaca
100 gšećera
1 prstohvatsoli
2jaja
500 gquarka
40 gpraška za puding od vanilije
0,5limuna (naribana korica)
1 žlicamljevenih badema

Krema

3jaja
50 gšećera
30 gmaslaca
1½ žličicekukuruznog škroba
1 žlica + 1½ žličicerakije

Priprema

1 Pripremite pećnicu i kalup

Pripremite pećnicu i zagrijte je na 200 °C. Kalup za kolač premažite maslacem i lagano pobrašnite.


2 Napravite tijesto

U zdjelu stavite brašno, šećer, sol i komadiće maslaca, a u mlakom mlijeku u posebnoj posudi otopite razmrvljeni kvasac.


Postupno dodajte mlijeko u brašno i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, da se odvaja od rubova zdjele.


Pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.


3 Premijesite tijesto

Nakon što se tijesto digne, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj površini.


Stavite ga u pripremljeni kalup, lagano pritisnite uz dno i rubove. Pokrijte i pustite da odstoji još 15 minuta.


4 Napravite nadjev

Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom, a zatim dodajte jaja i prstohvat soli. Umiješajte sir, prašak za puding, limunovu koricu i bademe, promiješajte i smjesu rasporedite preko tijesta.


5 Napravite kremu

U posudi izmiješajte jaja, šećer, maslac, škrob i rakiju. Stavite posudu nad lonac s vrućom vodom i kuhajte na pari.


Miješajte dok smjesa ne postane gusta i pjenasta - gotovo do vrenja. Maknite s vatre i nježno prelijte preko sloja sira.


6 Ispecite

Pecite oko 45 minuta na 200 °C, dok kolač ne dobije zlatnožutu boju.


7 Ohladite

Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu – idealno je ako prenoći u hladnjaku. Režite tek kad je potpuno ohlađen.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.