Brudet

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Brudet
Brudet
Brudet je tradicionalno dalmatinsko jelo. Važno je da ga kuhate na laganoj vatri i ne miješate prilikom kuhanja te da je lonac u kojem spremate brudet dovoljno širok. Dobit ćete neodoljivo morsko jelo koje je najbolje uz palentu, tjesteninu ili domaći kruh.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgmiješane ribe (škarpina, grdobina, ugor)
1 šakamiješanih školjaka
Par škampi
1rakovica ili grancigula
2luka
1 glavica češnjaka
500 mlpelata
1 grančica ružmarina
1 čašabijelog vina
Sol
Papar

Priprema

1 Dinstajte luk

Očistite ribu. Luk nasjeckajte na ploške. U lonac na maslinovom ulju izdinstajte luk na ploške, te dodajte češnjak, ružmarin, peršin, sol, papar, pelate i očišćenu ribu. 


2 Kuhajte brudet na laganoj vatri

Sve zajedno podlijte bijelim vinom i vodom toliko da riba pliva. Stavite na jaku vatru, te čim brudet zavrije smanjite i lagano kuhajte dok riba ne bude gotova, a šug reduciran. Brudet se ne miješa nego se samo povremeno protrese lonac. 


3 Servirajte

Uz brudet možete servirati palentu, domaću tjesteninu ili jednostavno samo domaći kruh.

Pero Savanović
Pero Savanović
Chef