Gröstl

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Gröstl  by Izvor: Shutterstock Izvor: Shutterstock

Ovo je jedno od omiljenih jela s austrijskih skijališta. Zasitno je, jednostavno za pripremu i fino. Bazira se na tri osnovna sastojka: krumpiru, luku i slanini, a začini poput mljevene paprike i kima daju mu dodatni okus. Za najbolju teksturu preporučamo koristiti voštani krumpir.

Sastojci

Broj porcija
3
1 žlica + 1½ žličicebiljnog ili suncokretovog ulja
400 gdimljene slanine ili kuhane šunke
1crveni luk
500 gkuhanog krumpira
1 žlicaslatke mljevene paprike
prstohvat mljevenog čilija
1šaka peršina
1 žličicasjemenki kima

Priprema

1Krumpir unaprijed pripremite

Krumpir ogulite i skuhajte. Ohladite ga i narežite na komadiće.


2Narežite luk, slaninu i peršin

Luk narežite na komadiće. Dimljenu slaninu narežite na kockice. Svježi peršin sitno nasjeckajte.


3Dinstajte slaninu i luk

U velikoj tavi zagrijte ulje. Ubacite slaninu i luk pa dinstajte uz miješanje dok slanina ne dobije zlatnu boju.

Izvadite luk i slaninu iz tave.


4Pržite krumpir

U tavu ubacite krumpir. Pržite oko 10 minuta dok krumpir ne dobije zlatnu boju sa svih strana.


5Začinite

Pospite sjemenkama kima, začinite paprikom i čilijem pa dinstajte još minutu uz miješanje. U tavu vratite luk i slaninu. Probajte okus pa po potrebi dodajte još začina. Na kraju dodajte peršin.


6Poslužite na tradicionalni način, uz jaje na oko

Poslužite vruće, a za pravi tirolski ugođaj, na vrh dodajte i prženo jaje na oko.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.