U loncu stavite kuhati piletinu (ja sam koristila dva manja pileća filea i kuhala ih otprilike pola sata).
U tavi rastopite maslac i maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i sol; pirjajte dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju, 3-5 minuta. Dodajte brašno i začine: čili, kumin (ja nisam imala mljeveni pa sam ga usitnila u tarioniku), chipotle, crni papar, origano, kajenski papar i cimet (ja koristim cejlonski).
Kuhajte i miješajte 3 minute. Zatim dodajte rajčicu iz tube i miješajte. Dodajte pileći temeljac i miješajte pjenjačom dok ne postane glatko.
Pojačajte plamen i pustite da umak zakuha. Sada smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se okusi ne sjedine, oko 10 minuta. Kušajte i začinite po želji. Izmiksajte umak štapnim mikserom.
Upalite pećnicu na 200 stupnjeva.
Lagano premažite tortilje uljem i zagrijte ih na tavici otprilike pola minute sa svake strane.
Sada punite tortilje: umak, raskomadana piletina, naribani sir pa opet malo umaka. Kada ih posložite u posudi za pečenje, preko njih prelijte ostatak umaka i naribani sir.
Pecite 10-ak minuta, dok sir ne rastopi i pozlati. Dobar tek!