Enchilade

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade
Enchilade

Enchilade, ili po mom - En”chili”ade tortilje su punjenje piletinom i sirom, a specifične zbog umaka u koji ide posebna kombinacija začina.

Sastojci

Broj porcija
2
2 žlicemaslaca
2 žlicemaslinovog ulja
½ žličicesoli (i više po želji)
3 žliceglatkog brašna
1½ žličicečilija u prahu
½ žličicemljevenog kumina
½ žličicechipotle čilija
½ žličicesvježe mljevenog crnog papra
¼ žličiceorigana
kajenski papar, po želji
1 prstohvatcimeta u prahu
3 režnjačešnjaka
2 žlicekoncentrata rajčice
600 mlpilećeg temeljca
4velike tortilje
raskomadana kuhana piletina
naribani sir

Priprema

U loncu stavite kuhati piletinu (ja sam koristila dva manja pileća filea i kuhala ih otprilike pola sata).


1 Napravite umak

U tavi rastopite maslac i maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i sol; pirjajte dok luk ne dobije zlatno-smeđu boju, 3-5 minuta. Dodajte brašno i začine: čili, kumin (ja nisam imala mljeveni pa sam ga usitnila u tarioniku), chipotle, crni papar, origano, kajenski papar i cimet (ja koristim cejlonski).


Kuhajte i miješajte 3 minute. Zatim dodajte rajčicu iz tube i miješajte. Dodajte pileći temeljac i miješajte pjenjačom dok ne postane glatko. 


Pojačajte plamen i pustite da umak zakuha. Sada smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se okusi ne sjedine, oko 10 minuta. Kušajte i začinite po želji. Izmiksajte umak štapnim mikserom.


Upalite pećnicu na 200 stupnjeva.


2 Punite tortilje

Lagano premažite tortilje uljem i zagrijte ih na tavici otprilike pola minute sa svake strane. 


Sada punite tortilje: umak, raskomadana piletina, naribani sir pa opet malo umaka. Kada ih posložite u posudi za pečenje, preko njih prelijte ostatak umaka i naribani sir.


3 Ispecite

Pecite 10-ak minuta, dok sir ne rastopi i pozlati. Dobar tek!