Viška pogača

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Viška pogača by Shutterstock Shutterstock

Viška pogača omiljena je pogača s otoka Visa, a preteča je komiškoj pogači od koje se razlikuje po tome što ne sadrži rajčice, a tradicionalno se reže na trokute, za razliku od komiške koja sadrži rajčice i reže se na kvadrate. Smatra se da se viška pogača nije pripremala s rajčicama jer tada ih moreplovci još nisu doveli na otok.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

600 gglatkog brašna
1 žličicasoli
5 gsuhog kvasca
50 mlmaslinovog ulja
330 mltople vode

Nadjev

100 mlmaslinovog ulja
250 gluka
50 mlbijelog vina
80 gfileta inćuna ili tune
1 žličicašećera
1 žličicasoli
Papar

Priprema

1 Pripremite tijesto

Zamijesite tijesto od brašna, soli, kvasca, ulja i vode i pustite ga da se na toplome mjestu diže oko 60 minuta.


2 Pripremite nadjev

Dok čekate da se tijesto digne, izrežite luk na komadiće i pirjajte na maslinovom ulju, dodajte začine, a kada luk požuti ostavite sa strane.


3 Formirajte tijesto

Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga na dva dijela, s time da donji dio treba biti malo veći od gornjeg. Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 cm i stavite u nauljenu posudu za pečenje promjera 30 cm, važno je da prelazi preko ruba posude.


4 Stavite nadjev na tijesto

Na tijesto stavite pripremljeni nadjev pa posložite slane inćune i prekrijte drugom polovicom tijesta. Donji rub tijesta prebacite preko ruba gornjeg i čvrsto ih zamotajte.


5 Pecite

Pogaču premažite maslinovim uljem,izbodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći na 180°C, 35-40 minuta. Pogaču poslužite toplu ili hladnu, jednako je dobra u obje verzije.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.