Poper torta

Vrijeme pripremePriprema
1h 5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 5min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Poper torta by Slatka kuharica Slatka kuharica

Pastry chefica Petra Jelenić kreirala je ovu tortu inspirirana tradicionalnim hvarskim paprenjacima.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

110 gmeda
110 gmaslaca
2jaja
130 gpirovog brašna
1 gpraška za pecivo
muškatni oraščić
2,5 gcimeta
1 prstohvatklinčića u prahu
1korica naranče

Bavarska krema od šafrana, meda i vanilije

130 gmlijeka
1žumanjak
30 gmeda
1 žlicašećera
Šafran
1 komadmahune vanilije
6 gželatine u listićima
250 gslatkog vrhnja

Glazura

200 gkakao maslaca
400 gbijele čokolade
mliječna čokolada
maline

Priprema

Torta

1 Pripremite biskvit

Prosijte brašno s praškom za pecivo. Maslac i med pjenasto izmiksajte i dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte začine i koricu naranče i limuna pa onda brašno s praškom za pecivo. Pripremite silikonske kalupe, 3 komada, za pečenje 3 manja biskvita.


2 Pecite

Pećnicu zagrijte na 170°C. Kalupe tanko poprskajte masnoćom u spreju, a višak obrišite papirnatim ručnikom.


Rasporedite smjesu u kalupe, poravnajte i stavi peći. Nakon pečenja pustite da se ohladi.


3 Pripremite bavarsku kremu

U mužar stavite žlicu šećera i šafran pa usitnite u prah. Mlijeko, šafran i vaniliju stavite zagrijavati. Želatinu namočite list po list u hladnu vodu.


Med pomiješajte sa žumanjkom, stavite u mlijeko i zagrijavajte, uz miješanje, do 83°C. Maknite s vatre, dodajte želatinu i stavite hladiti. Slatko vrhnje izmiksajte u mekši šlag. U mlaku kremu umiješajte šlag i dobro povežite. Kremu podijelite u 3 silikonska kalupa u kojima se pekao biskvit, pa svaki biskvit lagano pritisnite u kalup s kremom i stavite smrznuti.


4 Pripremite glazuru

Kakao maslac rastopite na štednjaku na jako laganoj vatri - ne smije se pregrijati. Otopite ga do pola pa maknite s vatre i miješajte dok se sav kakao maslac ne rastopi. Čokoladu otopite na pari - pazite da temperatura ne prijeđe 40°C.


Spojite čokolade i kakao maslac, malo tonirajte otopljenom mliječnom čokoladom (da imitiramo boju paprenjaka) pa glazirajte smrznute tortice. Ukrasite ih bijelom čokoladom i malinama. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.