Zakipite litru vode te je maknite na stranu i odjednom uspite svu rižu. Ostavite da se riža namače 1 sat.
Očistite i operite brokulu, pa je prokuhajte u blago posoljenoj vodi 10 minuta (očišćenu stabljiku i lišće duže, a cvjetiće kraće, odnosno njih dodajte kasnije). Ocijedite brokulu u posebnu posudu jer će vam dio te vode trebati za podlijevanje rižota.
U tavi na malo ulja popržite luk isjeckan na sitne kockice. Dodajte ocijeđenu rižu i počnite dolijevati vodu u kojoj se kuhala brokula, malo po malo. Posolite. Miješajte češće kuhačom.
Nakon 20 minuta riža će već biti gotova pa dodajte brokulu, nježno promiješajte, dodajte malo bijelog papra, slatko vrhnje i sir izrezan na kockice. Siru prije rezanja odstranite bijelu koricu.
Ako je rižoto presuh, dodajte još malo vode. Riža mora biti kremasta ali ne rijetka. Nakon 10 minuta sir će se rastopiti, a riža će upiti slatko vrhnje,