Kremasti rižoto s brokulom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
28min
Ukupno vrijemeUkupno
48min
KompliciranostTežina
Cijena
Kremasti rižoto s brokulom
U jednom davnom Jutarnjem listu, čitajući utiske Davora Butkovića u kolumni o restoranima, naletjela sam na njegovu pozitivnu kritiku upućenu naslovnom rižotu kojeg mu je ponudio jedan od tada novijih zagrebačkih restorana. Osim naziva, Butković nije otkrio i sastojke pa sam se tada dala u eksperimentiranje. Po slobodnoj procjeni radi se stvarno o deliciji.

Sastojci

Broj porcija
4
1 čaša (250 ml)riže za rižoto
1 lvode za namakanje riže
1srednja brokula
1/2 glavice luka
2 žliceulja
po potrebi soli i bijelog papra
2 čaše (250 ml)vode u kojoj se kuhala
1kutija sira Danish Camembert
100 mlslatkog vrhnja

Priprema

1 Namočite rižu

Zakipite litru vode te je maknite na stranu i odjednom uspite svu rižu. Ostavite da se riža namače 1 sat.


2 Pripremite brokulu

Očistite i operite brokulu, pa je prokuhajte u blago posoljenoj vodi 10 minuta (očišćenu stabljiku i lišće duže, a cvjetiće kraće, odnosno njih dodajte kasnije). Ocijedite brokulu u posebnu posudu jer će vam dio te vode trebati za podlijevanje rižota.


4 Pržite luk i kuhajte rižu

U tavi na malo ulja popržite luk isjeckan na sitne kockice. Dodajte ocijeđenu rižu i počnite dolijevati vodu u kojoj se kuhala brokula, malo po malo. Posolite. Miješajte češće kuhačom.


5 Dodajte brokulu i dovršite

Nakon 20 minuta riža će već biti gotova pa dodajte brokulu, nježno promiješajte, dodajte malo bijelog papra, slatko vrhnje i sir izrezan na kockice. Siru prije rezanja odstranite bijelu koricu.


Ako je rižoto presuh, dodajte još malo vode. Riža mora biti kremasta ali ne rijetka. Nakon 10 minuta sir će se rastopiti, a riža će upiti slatko vrhnje,



Vesna Kiseljak-Varelija
Vesna Kiseljak-Varelija
Tvrdoglava