Lahmacun – Turska pizza

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Lahmacun – Turska pizza by Shutterstock Shutterstock
Lahmancun se priprema tako da kuglicu tijesta tanko razvaljate u krug te namažete tankim slojem mljevenog mesa i začina, a zatim kratko pečete u vrućoj pećnici. Ovo tursko jelo popularno je i u Armeniji, Cipru, Iraku, Izraelu, Libanonu i Siriji.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

240 gglatkog brašna
1½ žličiceinstant kvasca
1 žličica smeđeg šećera
½ žličicesoli
1veće jaje
120 mlpunomasnog mlijeka
60 mlekstra djevičanskog maslinovog ulja

Nadjev

½ glaviceluka, nasjeckane
10manjih rajčica
1 žlicakoncentrata rajčice
2 žlicenasjeckanog peršina ili korijandera
1½ žličicenasjeckane mente
1½ žličicemljevenog sumka
1 žličicapahuljica čilija
½ žličicepaprike
½ žličicepimenta
½ žličicemljevenog kima
¼ žličicecimeta
½ žličicesoli
¼ žličicecrnog papra
150 gmalo masnije mljevene janjetine ili govedine

Priprema

Tijesto

1Mijesite

Kako biste napravili tijesto, prvo zagrijte mlijeko – 30 sekundi u mikrovalnoj. U većoj posudi sjedinite brašno, kvasac, smeđi šećer i sol. U sredini napravite udubinu u koju ćete dodati jaje, zagrijano mlijeko i maslinovo ulje. Mijesite 5 do 6 minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Posudu prekrijte plastičnom folijom te ostavite 2 sata kako bi tijesto naraslo. 


2Oblikujte

Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razdijelite ga na četiri jednaka dijela te svaki oblikujte u lopticu. Ponovno prekrijte plastičnom folijom i ostavite 30 minuta da tijesto odmori.

Nadjev

3Zagrijte pećnicu

U međuvremenu, dok čekate tijesto, stavite lim za pečenje u pećnicu te ju zagrijte na 250 stupnjeva. Napravite nadjev tako da rajčice prvo prerežete po pola, očistite od sjemenki i istisnete sok. Sve sastojke, osim mesa, stavite u blender ili multipraktik i izmiksajte. Dodajte i meso te miksajte na opciji pulse dok ne dobijete pastu. 


4Razvaljajte

Uzmite jednu lopticu te ju malo pobrašnite, zatim ju tanko razvaljajte u krug. Razvaljano tijesto stavite na papir za pečenje te mu lagano premažite rubove maslinovim uljem. Nadjev jednako rasporedite po tijestu, zatim ga nježno utisnite, pazeći da ne poderete tijesto. 


5Pecite

Nadjeveno tijesto stavite u lim za pečenje i pecite 5 do 6 minuta. Ponovite postupak s ostatkom tijesta i nadjeva. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.