Brudet od sušenih menula

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Brudet od sušenih menula by Marta Fazlić Marta Fazlić
Brudet od sušenih menula by Marta Fazlić Marta Fazlić

Gira oblica ili Menula, jedna je od najčešćih riba Jadrana, a kroz stoljeća je othranila brojne generacije otočana. Ovaj recept za brudet od sušene ribe, objavljen je u knjizi "Nonina otočna kuharica Cres -Lošinj" autorice Marte Fazlić.

Sastojci

Broj porcija
4
15sušenih menula
6 žlicapulpe od rajčice
6 žlicapasirane rajčice
3 režnjačešnjaka
1 kiticaperšina
1mala ljuta papričica
50 mlmaslinovog ulja
150 mlbijelog vina
zrno soli
papar prema vlastitom ukusu

Priprema

1Namočite suhu ribu

Suhu ribu stavite močiti u mlaku vodu 2 sata.


2Pirjajte luk, češnjak i ljutu papričicu

U tavi, na žlici maslinovog ulja pirjajte usitnjeni luk, češnjak i peperoncino.


3Dodajte ribu

Dodajte menule kojima ste nakon namakanja odstranili središnju kost.


4Dodajte vino i rajčice

Dodajte vino, preostalo maslinovo ulje i rajčice. Zatim dodajte vode tako da prekrije ribu.


5Kuhajte na laganoj vatri bez miješanja

Kuhajte na laganoj vatri dok riba ne omekša. Nemojte miješati, već svako toliko protresite lonac.


6Začinite

Zrno soli i papar po želji dodajte na kraju kada se jelo zgotovi. Suha riba je sama po sebi slana tako da budite oprezni sa solju. Prije posluživanja pospite sitno kosanim peršinom.


7Poslužite uz prilog po želji

Uz ovaj brudet od suhe ribe tradicionalno se služi palenta, a na stolu uvijek stoji maslinovo ulje kako bi se mogla dodati još koja kap.