Dagnje na buzaru

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Dagnje na buzaru
Dagnje na buzaru izrazito je jeftino, a toliko ukusno jelo da ćete njime pridobiti i one koji misle da ne vole školjke.

Sastojci

Broj porcija
4
2 kgdaganja
2 glavice luka
½ glavice češnjaka
1 vezica peršina
200 mlkvalitetnog bijelog vina
100 mlpasirane rajčice
Maslinovo ulje
Papar

Priprema

Svježe dagnje prvo očistite od trava i koralja.
Luk, češnjak i list peršina nasjeckajte što sitnije.
U široj i dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje, neka dobro prekrije dno. Ubacite luk i pirjajte desetak minuta, dok se ne karamelizira. Potom ubacite češnjak i list peršina te pirjajte dok češnjak ne zamiriše.
Na pirjano povrće ubacite dagnje, promiješajte, poklopite, pojačajte vatru i pustite ih da se krčkaju 5 minuta, dok se ne otvore i puste more. Potom ih krčkajte još 5 - 10 minuta u polupokrivenoj posudi, ovisno o količini mora koje su pustile, neka tekućina malo ispari.
U posebnoj šalici/krigli/teglici pomiješajte bijelo vino, pasiranu rajčicu i papar te ulijte u posudu sa školjkama. Neka krčka još desetak minuta, odnosno dok se tekućina ne reducira na vama željenu gustoću. Ako želite, toć možete ugustiti krušnim mrvicama koje ste umutili u malo vina.
Poslužite s domaćim kruhom. U slast!