Luk i češnjak očistite, nasjeckajte na sitno. U tavi na malo ulja prodinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
U tavu zatim dodajte mljeveno meso, začinite soli i paprom, dodajte mljevenu papriku i dinstajte par minuta.
Rajčice operite i nasjeckate, dodajte u tavu, promiješajte i sve zajedno dinstajte 20 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte sušeni origano ili bosiljak. Po potrebi možete dodati malo vode.
Tikvice operite i osušite. Pomoću posebnog aparata od tikvica izradite "rezance", ako ga nemate tikvice nožem narežite na vrlo tanke štapiće,
Tikvice blanširajte u vrućoj vodi 1-2 minute, pazeći da ostanu hrskave. Procijedite ih i isperite hladnom vodom. Ovaj korak možete preskočiti i poslužiti "sirove" rezance od tikvica.
U tanjur stavite pripremljene tikvice i prelijte gotovim umakom. Poslužite toplo.